• Германия ще отдели 130 милиарда евро за пакет от мерки за справяне с кризата

    Германия ще отдели 130 милиарда евро за пакет от мерки за справяне с кризата

    От седмици правителството на Меркел се сблъсква с призиви за стартиране на стимулираща програма, за да помогне на икономиката да се изправи на крака, след като коронавирусната криза доведе страната до рецесия.

    Германия ще отдели 130 милиарда евро за пакет от мерки за справяне с кризата

    Управляващите партии на Германия се споразумяха за стимулиращ пакет на стойност 130 милиарда евро (146 милиарда долара), за да помогне на икономиката на страната да се възстанови от последиците от пандемията на коронавирус, заяви канцлерът Ангела Меркел късно в сряда след два дни преговори.

    Мерките включват милиарди в помощ на индустриите; допълнително финансиране за общините, тъй като те се справят с нарастващата безработица и неполучени данъчни приходи; и еднократен бонус от 300 евро на дете, който се изплаща заедно с други детски надбавки.

    Ще бъдат предложени значително по-високи премии, които да насърчат хората да купуват автомобили, като по този начин подкрепят най-важната – автомобилната индустрия в страната. Тази схема ще се прилага само за електрическите превозни средства.

    Междувременно основната ставка на данъка върху добавената стойност (ДДС) ще бъде временно понижена от 19 на 16 %. 

    Меркел заяви, че са необходими драстични разходи, за да „да дадем на идните поколения бъдеще“.

    Общата стойност, договорена по време на разговорите, надхвърли очакванията. Според предишния доклад страните са разглеждали мерки на обща стойност около 80 милиарда евро.

    Пакетът за стимулиране в размер на 130 милиарда евро, който обхваща годините 2020 и 2021 г., включва около две дузини нови мерки. Той е в резултат на отпуснат огромен бюджет за борба с коронавирус, приет през март в помощ на на здравеопазването и бизнеса.

    От седмици правителството на Меркел се сблъсква с призиви за стартиране на стимулираща програма, за да помогне на икономиката да се изправи на крака, след като коронавирусната криза доведе страната до рецесия.

    Наборът от икономически показатели показа драматичен спад в германския индустриален сектор и потребителските разходи, след като през март правителството наложи строги ограничения в опит да ограничи разпространението на вируса. Много от тези мерки бяха отменени.

    Очаква се германската икономика да се свие с 6,6% през тази година, съобщи влиятелният изследователски институт Ifo в края на миналия месец.

    Маркус Содер, ръководителят на консервативната партия на ЦСУ в Бавария каза, че Германия може да поеме размера на новия дълг и похвали намалението на ДДС като "най-голямото намаляване на данъка през последните години".

    Пакетът все още изисква официално одобрение от кабинета на Меркел, както и долната и горната камара на парламента, Бундестага и Бундесрата.

     

    ДДС Германия Криза мерки коронавирус

    Оценка на новината

    0