• Twitter премахва държавни акаунти, използвани от Китай, Русия и Турция

    Twitter премахва държавни акаунти, използвани от Китай, Русия и Турция

    От Twitter заявиха, че акаунтите са част от мрежа, използвана за пропаганда, за нападение на критици на правителството и разпространяване на дезинформация.

    Twitter премахва държавни акаунти, използвани от Китай, Русия и Турция

    Twitter заяви в четвъртък, че е премахнал повече от 170 000, свързани с държавни организации акаунти, използвани от Китай, Русия и Турция. По-голямата част от акаунтите бяха свързани с Китай.

    Базираната в САЩ компания за социални медии заяви, че тези акаунти се състоят от мрежа от камери, използвани за пропаганда, разпространение на дезинформация или за атака на критици на правителството.

    Най-голямата мрежа от тези акаунти бе свързана с Китай, като 23 750 бяха допълнително подсилени.

    Турската и руската мрежи бяха много по-малки, със съответно 7 340 и 1152 акаунта.

    Профилите и тяхното съдържание са премахнати от Twitter, но ще бъдат архивирани в база данни за проучвания.

    Миналата година Twitter също откри китайска мрежа по време на протест в Хонконг. Гигантът на социалните медии заяви, че същите системи се използват за откриване на сегашната мрежа, въпреки че тя не е толкова влиятелна. Анализът на Twitter заяви, че тази мрежа е участвала в "редица координирани и манипулативни дейности".

    Освен че пропагандират срещу Пекин за протестите в Хонконг, акаунтите разпространяват и дезинформация за коронавирус и критикуват Тайван.

    "Те туитираха предимно на китайски език и разпространяваха геополитически идеи, благоприятни за Комунистическата партия на Китай, като същевременно продължават да разпространяват измамни истории за политическата динамика в Хонконг", се казва в Twitter.

    Гигантите в социалнитее медии като Twitter, YouTube и Facebook са цензурирани в Китай.

    Twitter заяви, че турската мрежа е открита в началото на 2020 г. и е използвана за повишаване на обществения имидж на президента Реджеп Тайип Ердоган. Руските акаунти също се стремяха да повлияят на политическите мнения, да популяризират управляващата партия Единна Русия и да атакуват дисиденти.

    русия Китай Twitter facebook Хонконг YouTube

    Оценка на новината

    0