• Великобритания официално изключи удължаването на преходния период към Brexit

    Великобритания официално изключи удължаването на преходния период към Brexit

    Великобритания официално изключи удължаването на преходния период за договаряне на споразумения за търговия след Brexit с Европейския съюз в петък.

    Великобритания официално изключи удължаването на преходния период към Brexit

    Шефът на кабинета Майкъл Гоув, старши министър на Великобритания по въпросите на Brexit, заяви, че проведе "конструктивна среща на Съвместния комитет на ЕС" чрез видеоконференция с вицепрезидента на Европейската комисия Марос Сефкович.

    „Официално потвърдих, че Обединеното кралство няма да удължи преходния период и моментът за удължаване вече мина.“ Написа Гоув в Twitter.

    "На 1 януари 2021 г. ние ще си вземем контролa обратно и ще си възвърнем политическата и икономическата независимост."

    Водещият преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че Брюксел „винаги е бил отворен за удължаване на преходния период“.

    „В днешния Съвместен комитет взехме предвид решението на Обединеното кралство той да не се удължава“, пише Барние.

    Лидерът на опозиционните либерали-демократи Ед Дейви обвини правителството, че предприема „идеологически и опасен подход по целия път през последните четири години на преговорите за Brexit“.

    „Няма смисъл никой за нас да се измъкне от ЕС без сделка, но е особено нелогично в момент, когато все още се борим с глобална пандемия, която е отнела стотици хиляди животи и е причинила най-голямата икономически хит за поколенията. "

    Гоув и премиерът Борис Джонсън предложиха да приемат Brexit без сделка, ако Лондон и Брюксел не успеят да постигнат нови търговски правила до 31 декември.

    Еврокомисарят по търговията Фил Хоган каза пред ирландския национален оператор RTE миналия месец, че вярва, че Великобритания е „решила, че Covid -19 ще бъде обвинен за всички негативи от Brexit“.

    Великобритания официално напусна блока на 31 януари, след като мнозинството гласува за Brexit на референдум през 2016 година.

    Настъпиха промени в планирания 11-месечен преход, който Джонсън обеща да не удължава, въпреки липсата на напредък в преговорите, които бяха засенчени от коронавирусната криза.

    Преговарящите от ЕС и Великобритания проведоха последен планиран кръг от търговски преговори и решиха да не продължат напред.

    Барние каза риболовът; степента на британско съответствие със стандартите на ЕС; и сътрудничеството между полицията и правосъдието бяха пречки за постигане на споразумение.

    сделка Великобритания ЕС Brexit Ирландия Covid-19

    Оценка на новината

    0