• Приказката за двете рецесии: Докато някои от американците процъфтяват, други страдат

    Приказката за двете рецесии: Докато някои от американците процъфтяват, други страдат

    Това, че рецесиите най-често засягат уязвимото население, не е нещо ново. Но тази криза е уникална, казаха експерти.

    Приказката за двете рецесии: Докато някои от американците процъфтяват, други страдат

    • Финансовата болка от рецесията е концентрирана сред определени групи, като малцинства, хора с по-ниски доходи и жени.
    • Други, особено белите мъже, по-висши служители и тези с по-високо ниво на образование, не са така засегнати.
    • Различието дори си пролиава и сред тези, които имат достатъчно късмет, че все още имат работа, което е уникално по време на спадове, казват експертите.

    Рецесията, причинена от пандемията от коронавирус, се разиграва по старите и разширяващи се линии на разлом в Америка.

    По-ниските доходи, тези с по-ниска степен на образование, жените и някои малцинствени групи понасят основната тежест на икономическата болка, предизвикана от нарастващата безработица.

    Други групи - белите мъже, с по-високите доходи и по-добре образованите - не са така застрашени да останат без работа. Те не само са запазили доходите си, но и са увеличили спестяванията си и е по-вероятно да могат да вземат заеми.

    Че рецесиите най-често засягат уязвимото население, не е ново. Но тази криза е уникална, казаха експерти.

    От една страна има разделение дори сред заетите. По-нисшите служители, които са по-склонни да бъдат на първа линия, са изложени на по-висок риск от заразяване с Covid-19 и произтичащите от него здравни и финансови последици.

    Американските богатши и тез от средната класа също до голяма степен избягват удара върху богатството на домакинствата, тъй като цените на акциите и жилищата не са се сринали, както често се случва по време на рецесии, казаха експерти.

    Безработица

    Нито една група не е имунизирана срещу настоящата криза на безработицата, най-лошата след Голямата депресия, която засегна по-бързо, отколкото по време на всеки друг спад в историята на САЩ.

    И все пак последиците от спада са засегнали несъразмерно някои групи спрямо други.

    Коефициентът на безработица сред белите работници - 12,4%, е по-нисък, отколкото сред всички други раси или етнически групи. Той дори падна близо две точки от април.

    Междувременно равнището на безработица за чернокожите работници се увеличи леко до 16,8% през миналия месец. Това означава приблизително 1 на 6 черни американци в работната сила да нямат работа.

    То беше 17,6% за испанците и латиноамериканците и 15% за азиатците.

    Междувременно възрастните мъже са по-малко склонни да бъдат безработни, отколкото възрастните жени, със съответните равнища на безработица от 11,6% и около 14%.

    Може би най-забележителното е различието между образователното ниво - завършилите средно образование са с безработица от 15,3%, повече от двойно повече от завършилите колеж.

    Имигрантите без гражданство са особено уязвими. Те имат ограничен достъп до мрежи за социална безопасност като застраховка за безработица, не са имали право да получават федерални помощи като стимулиращи проверки и не отговарят на изискванията за програми за обезщетения.

    Неравенство на работното място

    В типичната рецесия тези, които запазват работата си, често се смятат за щастливите, казаха експерти.

    Въпреки това работниците, които могат да вършат работата си от вкъщи, са в по-добра позиция в сравнение с другите, които трябва да взаимодействат лице в лице, заяви Хедър Буши, президент и изпълнителен директор на Вашингтонския център за справедлив растеж.

    „Хората, които работят в обществото или в затворени пространства като месокомбинат, са изложени на най-голям риск от предаване“, казва Буши.

    Тези, които могат да работят от дома, са с по-високо образование и печелят повече пари, според Бюрото по трудова статистика.

    Основните работници са са чернокожи и испаноидни от останалата част от работната сила и са два пъти по-склонни да имат средно образование или по-малко, показва анализ, извършен този месец от проекта Хамилтън.

    Богатство на домакинствата

    Средната цена за съществуващо жилище е била 287 000 долара през април, което е повече от 7% спрямо година назад, според Националната асоциация на брокерите.

    Тези печалби непропорционално са отишли при заможните и белите американци.

    Докато 72% от белите домакинства притежават къща - основен източник на богатство на домакинствата - това е вярно за 42% от чернокожите и 47% от испаноамериканските домакинства, се казва в доклада за 2019 г. от Urban Institute.

    Според доклада собствеността на жилища е била около 57% за други расови и етнически групи, предимно азиатци.
    Този пропаст между белите и черните американци е по-голям, отколкото във всеки друг момент от пет десетилетия, според доклада.

    Следователно, белите домакинства контролират 80% от богатството на недвижими имоти в САЩ на стойност 29,3 трилиона долара, според данните на Федералния резерв към края на 2019 г.

    Концентрацията на стоковите запаси е още по-изразена.

    Най-богатите - 10% от американците притежават 88% от 29 трилиона долара акции и дялове на взаимни фондове, според Федералния резерв.

    Тези инвеститори видяха голяма част от скорошните си загуби от американските акции изтрити след пазарното дъно на 23 март, като индексът S&P 500 се повиши с 39% след затварянето на пазара във вторник.

    „Много неща, които съставляват домакинските активи, не са хит в момента“, каза Шамбо.

    Спестявания

    Федералната финансова помощ, заедно с поръчките за домашно настаняване, които ограничиха разходите на американците, доведоха до скок на спестяванията през април.

    Личният процент на спестявания - мярка за това колко хора спестяват като процент от разполагаемия си доход - достигна най-високото си ниво от началото на воденето на записи през 60-те години на миналия век, според американското Бюро за икономически анализ.

    Това се дължи отчасти на еднократни, 1200 долара проверки за стимулиране на лицата и повишени обезщетения за безработица.

    Доказателствата сочат, че спестяванията са били концентрирани сред благополучните.

    Хората с по-малко от 500 долара в своите банкови сметки са изразходвали почти половината от своите стимулиращи плащания в рамките на 10 дни, докато тези с банкови сметки над 3000 долара са спестили парите, показва проучване, публикувано миналия месец от Националното бюро за икономически изследвания.

    Теглене на заем

    Федералният резерв намали лихвите до почти нула, за да подпомогне засилването на икономиката, като обикновено намали разходите за заеми за онези, които се опитват да получат ипотеки и други заеми - особено за тези с добър кредит.

    Но белите домакинства отново са в по-добра позиция да извлекат печалби от финансовата система, поради вероятността да имат по-добър кредит.

    Повече от 50% имат кредитен рейтинг на FICO над 700 - което е повече от двойно по-голямо от 21% от черните домакинства, които също са били два пъти по-вероятни от белите домакинства да имат недостатъчен кредит и да нямат кредитен рейтинг, според Urban Institute.
     

    Домакинства рецесия коронавирус Федералният резерв

    Оценка на новината

    0