• Според проучване: В България се живее най-евтино

  Според проучване: В България се живее най-евтино

  Животът е най-скъп в Дания, а най-изгодно се живее в България, където разходите за живот са с почти 50% под средните за Европейския съюз.

  Според проучване: В България се живее най-евтино

  Датчаните плащат най-много за храна, румънците - най-малко. Това показват данните на Евростат. Като цяло разходите за живот са най-ниски в България (47,2% под средните стойности за Европейския съюз), която е следвана от Румъния (45,1% по-ниски). Първото място отново е за Дания, където разходите за живот са с 41,3% над средните за страните в ЕС. Следват Ирландия, Люксембург и Финландия.

  Запазва се формулата "скъп Север, евтин Югоизток", отбелязва в тази връзка “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и цитира някои от данните. Алкохолът например струва най-много във Финландия и Ирландия, а най-евтин е в Румъния. В Ирландия най-скъпи са и цигарите, а най-евтини са в България.

  За хотел и ресторант в Дания се плаща около три пъти повече, отколкото в България и Румъния. Черната техника е най-скъпа във Франция, като в тази категория стоки разликите в цените не са особено големи. Същото важи и за цените на облеклото, които са най-ниски в България, а най-високи - в Дания.

  Непропорционално високи в сравнение с останалите продукти са цените на храната в Австрия. По този показател страната се нарежда в топ 3 заедно с Дания и Люксембург. В цяла Европа най-скъпи са хранителните продукти в Швейцария, Норвегия и Исландия. Това са и трите държави, в които животът е най-скъп, като в общата класация Исландия леко задминава Норвегия, а Швейцария е първенец. Най-евтино в Европа се живее в Северна Македония и Турция, следвани от България, Босна и Херцеговина и Румъния. Данните обаче не включват информация за доходите в съответните държави.

  данни на Евростат ЕС

  Оценка на новината

  0