• Бил Гейтс: „Предстои ни по-смъртоносна пандемия!“

    Бил Гейтс: „Предстои ни по-смъртоносна пандемия!“

    Основателят на Microsoft - Бил Гейтс сподели, че не бива да се търгува с ваксината срещу Covid-19 с цената на човешки животи.

    Бил Гейтс: „Предстои ни по-смъртоносна пандемия!“

    Основателят на Microsoft - Бил Гейтс сподели, че не бива да се търгува с ваксината срещу Covid-19 с цената на човешки животи.

    "Ако просто позволим ваксините да се превърнат във високоплатена търгувана стока, вместо да достигат до хората и местата, където те са най-необходими, ще се изправим пред по-дълга и несправедлива смъртоносна пандемия", каза Гейтс.

    Световната здравна организация заяви, че понастоящем общо 21 кандидат - ваксини са в клинични изпитвания, а някои от тях вече са започнали да се тестват върху човешки доброволци.

    „Нуждаем се от лидери, които да вземат твърди решения относно дистрибуцията на ваксините, там където са необходими, без да се съблюдават пазарните фактори“, добави Гейтс.

    Докато страните и компаниите се надпреварват да представят ваксина на пазара, възникнаха опасения, че по-заможните държави ще получат повече лекарства, отколкото останалите страни. Имаше призиви бъдещите коронавирусни ваксини да се третират като обществени блага за всички, без печалба.

    Американската биотехнологична фирма Modernа, американската фармацевтична компания AstraZeneca и китайският Sinovac Biotech постигнаха най-голям напредък в разработването на кандидати за ваксина срещу коронавируса. Въпреки това, Moderna, която работи с американските национални здравни институти, наскоро заяви, че изпитването му за ваксина ще се забави с няколко седмици.

    Потенциалната ваксина, разработена от лекарствения гигант Pfizer и биотехнологичната фирма BioNTech, е предизвикала имунни реакции при здрави пациенти, но също е причинила треска и други странични ефекти.

    Гейтс каза, че основното отклонение от битката срещу ХИВ/СПИН преди две десетилетия е било значението на създаването на справедлива глобална система за разпространение, която да направи лекарствата достъпни за всички. Той каза, че кризата със СПИН трябва да служи като модел за по-равностойно и широко разпространение на ваксината срещу Covid-19, като посочи като пример Фондът за борба със СПИН, туберкулозата и маларията от 2002 г.

    „От глобално значение е глобалното сътрудничество, решението да се сътворят инструментите и да се използват там, където са най-необходими“, каза Гейтс. „Когато нациите, институциите и защитниците заработят заедно срещу справянето с този  проблем, резултатът ще е забележителен.“

    Бил Гейтс световна здравна организация Covid-19 ваксина

    Оценка на новината

    0