• Резултатите от ранното изпитване на ваксина срещу коронавирус на Moderna показа обещаващи резултати

    Резултатите от ранното изпитване на ваксина срещу коронавирус на Moderna показа обещаващи резултати

    Оценката на трайността на имунните отговори е в ход, а участниците ще бъдат проследявани една година след втората ваксинация.

    Резултатите от ранното изпитване на ваксина срещу коронавирус на Moderna показа обещаващи резултати

    Експерименталната ваксина на Moderna съдържа генетичен материал, наречен вестител РНК, или тРНК. ИРНК е генетичен код, който казва на клетките какво да изграждат - в този случай антиген, който може да предизвика имунен отговор към вируса. Участниците получиха две дози от потенциалната ваксина.

    Всеки от 45-те пациенти са произвели неутрализиращи антитела, които учените смятат, че са важни за изграждането на имунитет. „След две ваксинации, ваксината предизвиква „здрав“ имунен отговор при всички участници във всички дозови кохорти“, каза Moderna.

    Компанията заяви, че нивата на неутрализиращи антитела при пациенти от групата с високи дози са четири пъти по-високи, отколкото при пациенти, излекувани от Covid-19.

    „Данните от фаза 1 показват, че ваксинацията с mRNA-1273 предизвиква здрав имунен отговор при всички нива на дозата и ясно подкрепя избора на 100 µg в първичен и засилващ режим като оптималната доза за проучване фаза 3“, заяви Тал Закс, главен лекарски специалист в Moderna. „Очакваме с нетърпение да започнем нашето изследване на фаза 3 на mRNA-1273 този месец, за да покажем способността на ваксината за намаляване значително риска от заболяване на COVID-19.“

    От Moderna обявиха, че ваксината като цяло се понася добре, въпреки че повече от половината участници съобщават за леки или умерени симптоми като умора, мускулни болки или болка на мястото на инжектиране.

    Оценката на трайността на имунните отговори е в ход, а участниците ще бъдат проследявани една година след втората ваксинация.

    Moderna e еднa от няколкото компании, работещи върху потенциална ваксина срещу Covid-19. Припомняме, че вирусът зарази повече от 13 милиона души и е уби повече от 573 200 по целия свят

    Общо над 100 ваксини в световен мащаб се разработват в борбата с Covid–19, според Световната здравна организация.

    Учените все още изучават ключовите аспекти на вируса, включително как имунната система реагира, след като човек е заразен. Според тях отговорите могат да имат важни последици за развитието на ваксините, включително колко бързо тя може да бъде внедрена в обществеността.

    САЩ има за цел да достави 300 милиона дози от ваксината срещу Covid-19 до началото на 2021 година.

    Д-р Антъни Фаучи, най-добрият експерт в страната по инфекциозни заболявания, прогнозира, че „предпазливо оптимистичните“ учени ще съумеят да създадат поне една безопасна и ефективна ваксина до края на тази или началото на следващата година.

    тестване Covid-19 ваксина Moderna

    Оценка на новината

    0