• Moderna се гмурна в патентна битка срещу Arbutus Biopharma

    Moderna се гмурна в патентна битка срещу Arbutus Biopharma

    Биотехнологичният гигант Moderna загуби битка за патент, която може да застраши финансовото бъдеще на коронавирусната му ваксина.

    Moderna се гмурна в патентна битка срещу Arbutus Biopharma

    Moderna оспори патенти относно LNP технологията или т.нар. липидни наночастици. Липидните наночастици са основна съставка на медикаментозните RNA лекарства, каквато е и коронавирусната ваксина на Moderna, известна още като mRNA-1273.

    В изслушване в четвъртък, Moderna неуспешно защити твърденията си за патентите на Arbutus Biopharma (ABUS) пред Американския патентен съвет. Последният не отсъди в полза на Moderna. От компанията твърдят, че това решение няма да попречи на плановете му за създаване на коронавирусна ваксина.

    В свое изявление по случая, Arbutus Biopharma (ABUS) заяви, че "Moderna не е запозната със значителните пречки пред интелектуалната собственост за продукти, които възнамеряват да комерсиализират, включително и mRNA-1273“.

    Анализаторът на SVB Leerink - Мани Форуар, нарече решението в полза на Arbutus „разочароващ завой за Moderna„Концентрацията на приходите от коронавирусната ваксина са от централно значение за акциите на Moderna“ , допълни Форуар.

    Това решение отваря вратата на завладяващ (и вероятно продължителен) период на спорове между инвеститорите. Очакват се и дебати относно последиците от евентуалното нарушение на претенциите на Arbutus относно използването на LNP технологията и всички други действия, които Moderna е способна да предприеме, за да защити своята интелектуална собственост и свобода на действие.

    Третата фаза от изследванията във връзка с коронавирусната ваксина на Moderna се очаква да стартира до края на този месец. 

     

    патент Moderna Arbutus Biopharma оспорване

    Оценка на новината

    0