• Covid-19 създаде тревожна „пандемия в сянка“ на насилието върху жени

    Covid-19 създаде тревожна „пандемия в сянка“ на насилието върху жени

    Пандемията е изправила жените пред редица трудни моменти.

    Covid-19 създаде тревожна „пандемия в сянка“ на насилието върху жени

    Фумзиле Мламбо-Нгука, която ръководи отдела, посветен на равенството между половете и овластяването на жените, както и като заместник генерален секретар на Организацията на обединените нации, каза, че пандемията е изправила жените пред редица трудни моменти.

    „Един от тревожнитe фактори ... е пандемията в сянка на насилието над жени. За да се защитят от заразяване, жените се оказаха заключени със своите насилници. Това ни създаде изключителни трудности относно намесата ни и начинът, по който трябваше да ги спасим“, отбеляза тя.

    UN Women е създадена от Общото събрание на ООН през 2010 г. Преди кризата според данни на организацията, тя е успяла да помогне на близо 243 милиона жени и момичета на възраст между 15 и 49 години, които са преживели физическо или сексуално насилие от своите партньори.

    Нгука заяви, че САЩ и Световната здравна организация трябва да ръководят призива за прекратяване на насилието, основано на пола.

    „Имаме нужда от подкрепата на международните институции повече от всякога. Нуждаем се от глобална солидарност.“

    Загубата на работни места по време на пандемията също е основно предизвикателство, пред което са изправени жените. По данни на САЩ почти 60% от жените работят в областта на неформалната икономика в световен мащаб, която според Нгука е изложена на по-голям риск от разпад.

    Нгука оприличи кризата Covid - 19 с това, което преживя страната й през 1994 г., след края на апартейда и избора за президент на Нелсън Мандела.

    “Нуждаем от рестарт на всичко около нас. Трябва да намерим начин да забравим миналото, да си простим един на друг, да повярваме отново един в друг“, каза тя. „Заради Covid - 19 загубихме толкова много хора. Всички ние ще трябва да изиграем роля, по един или друг начин, в предстоящия лечебен процес. Ще трябва да реконструираме не само икономиките си, но и самите себе си“, добави Нгука.

    Covid-19 Нгука UN Women

    Оценка на новината

    0