• Johnson & Johnson обяви, че потенциалната й ваксина срещу коронавирус e предотвратила тежки заболявания при хамстери

    Johnson & Johnson обяви, че потенциалната й ваксина срещу коронавирус e предотвратила тежки заболявания при хамстери

    Резултатите установяват, че ваксината на J&J защитава нечовешки примати в предклинично проучване.

    Johnson & Johnson обяви, че потенциалната й ваксина срещу коронавирус e предотвратила тежки заболявания при хамстери

    Потенциалната коронавирусна ваксина на Johnson & Johnson /J&J/ е предотвратила тежко заболяване при малка група сирийски златни хамстери, съобщиха от компанията.

    J&J заяви, че ваксината е предизвикала неутрализиращи антитела, които според изследователите са необходими за изграждане на имунитет към вируса, при хамстери, получили ваксината. Изглежда, че ваксинираните хамстери губят по-малко тегло от неваксинираните хамстери и не изпитват тежко клинично заболяване, като пневмония или смъртност. Резултатите бяха публикувани в четвъртък в медицинското списание Nature Medicine.

    „Това предклинично проучване допълнително потвърждава нашето доверие в нашия кандидат за ваксина срещу SARS-CoV-2“, заяви главният научен директор на J&J - Пол Стофелс в съобщение за пресата. „С нашите опити от Фаза 3, планирани да започнат този месец, ние продължаваме да се ангажираме да разширим своите производствени и дистрибуторски възможности, за да дадем възможност за глобален достъп до нашия кандидат за ваксина срещу SARS-CoV-2, ако се окаже безопасен и ефективен при хората.“

    Обещаващите резултати при хамстерите не означават непременно, че ваксината ще осигури същото ниво на защита при хората. Но изследователите на J&J отбелязват, че констатациите са важни, тъй като е известно, че Covid-19 прогресира в тежко заболяване при някои хора.

    J&J е една от няколкото компании, работещи за разработването на ваксина за коронавирус, която продължава бързо да се разпространява по целия свят. Компанията очаква да започне клиничното изпитване с близо 60 000 души за тестване на ваксината си този месец. Това ще бъде най-голямото клинично изпитване на коронавирусна ваксина до момента.

    Участниците в изпитването във Фаза 3 ще бъдат подбрани на случаен принцип, за да получат доза от потенциалната ваксина или плацебо, в съответствие с подробностите от проучването, което ще определи дали ваксината е безопасна и ефективна. Участниците ще бъдат проследявани от изследователи повече от две години.

    Американското министерство на здравеопазването и социалните услуги обяви на 5 август, че е постигнало сделка с Janssen, фармацевтичната дъщерна компания на J&J, на стойност около 1 милиард долара за 100 милиона дози от ваксината й. Сделката дава възможност на федералното правителство да поръча допълнителни 200 милиона дози.

    J&J заяви, че използва същите технологии за своята коронавирусна ваксина, които използва за направата на експерименталната си ваксина срещу ебола, която се предоставя на хората в Демократична република Конго. Той включва комбиниране на генетичен материал от коронавируса с модифициран аденовирус, за който е известно, че причинява обикновена настинка при хората.

     

     

    Covid-19 ваксина клинично изпитване J&J

    Оценка на новината

    0