• Коронавирусната ваксина на Pfizer може да бъде разпространена преди края на годината

    Коронавирусната ваксина на Pfizer може да бъде разпространена преди края на годината

    Компанията вече е инвестирала 1,5 млрд. долара за разработването на потенциалната ваксина.

    Коронавирусната ваксина на Pfizer може да бъде разпространена преди края на годината

    Коронавирусната ваксина на Pfizer може да бъде разпространена сред американците преди края на годината, ако се установи, че е безопасна и ефективна, заяви главният изпълнителен директор Алберт Бурла.

    Производителят на лекарства трябва да разполага с ключови данни от последното проучване за Администрацията по храните и лекарствата /FDA/ до края на октомври, каза Бурла по време на интервю. Ако администрацията одобри ваксината, компанията е готова да разпредели „стотици хиляди дози“, каза той.

    Поради пандемията, американските здравни служители и производителите на лекарства ускоряват развитието на кандидатите за ваксина, като инвестират в множество етапи от изследвания, въпреки че това може да е напразно, ако ваксината в крайна сметка не е ефективна или безопасна.

    Американският фармацевтичен гигант работи заедно с германския производител на лекарства BioNTech. През юли правителството на САЩ обяви, че ще плати на компаниите 1,95 млрд. долара за производство и доставка на 100 милиона дози от тяхната ваксина, ако се окаже безопасна и ефективна. Сделката е подписана като част от операция Warp Speed, усилията на администрацията на Тръмп да ускори разработването и производството на ваксини и лечения за борба с коронавируса.

    Бурла заяви, че компанията вече е инвестирала 1,5 млрд. долара за разработването на потенциалната ваксина. Той каза, че ако ваксината не проработи, това ще бъде финансово "болезнено" за компанията.

    Pfizer е една от трите компании, които в момента са в последния етап на тестване за ваксина. Другите две са Moderna и AstraZeneca, които обявиха в събота, че ще възобновят клиничните изпитвания, след като временно ги спряха от съображения за безопасност. Развитието се случва, тъй като експертите по инфекциозни болести и учени през последните седмици заявиха, че имат опасения, че президентът Доналд Тръмп притиска FDA да одобри ваксина, преди тя да бъде адекватно тествана. Комисарят на FDA Стивън Хан каза пред The ​​Financial Times миналия месец, че агенцията е готова да заобиколи пълния федерален процес на одобрение, за да направи ваксината Covid-19 достъпна възможно най-бързо.

    Експерименталната ваксина на Pfizer съдържа генетичен материал, наречен messenger RNA, или mRNA, който учените се надяват да провокира имунната система да се бори с вируса. Дори ако ваксината бъде одобрена за разпространение преди края на годината, тя вероятно ще е в недостиг. Ваксината вероятно ще изисква две дози на различни интервали и държавите все още са изправени пред логистични предизвикателства, като например създаване на места за разпространение и придобиване на достатъчно игли, спринцовки и бутилки, необходими за имунизации.

    Ваксината ще бъде разпределена на четири фази, като медицинските работници, възрастните хора и хората със здравословни проблеми ще бъдат ваксинирани. Основните работници, учители и хора в приютите за бездомни, както и хората в затворите, ще бъдат следващите в списъка, следвани от деца и младежи.

    По-рано този месец, Националните академии на науките, инженерството и медицината публикуваха проект за предложение за разпространение на ваксина в САЩ, ако и кога е одобрена за обществена употреба. Докладът е изискан от Националните здравни институти и Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

     

    САЩ коронавирус ваксина FDA Pfizer BioNTech

    Оценка на новината

    0