• Проучването за ваксина срещу Covid-19 на Johnson & Johnson бе поставено на пауза

    Проучването за ваксина срещу Covid-19 на Johnson & Johnson бе поставено на пауза

    Компанията отказа да предостави допълнителни подробности.

    Проучването за ваксина срещу Covid-19 на Johnson & Johnson бе поставено на пауза

    Изследването на ваксината срещу Covid-19 на Johnson & Johnson /J&J/ е спряно поради необяснима болест при участник във фазата на изследване.

    J&J потвърждава паузата в проучването, като казва, че се дължи на „необяснима болест при участник в изследването“. Компанията отказа да предостави допълнителни подробности.

    J&J подчерта, че така наречените нежелани събития - заболявания, злополуки и други лоши медицински резултати - са очаквана част от клинично проучване и също така подчертава разликата между пауза в проучването и клинично задържане, което е официално регулаторно действие, което може продължават много по-дълго.

    Понастоящем проучването на ваксината не е под клинично задържане. От J&J отбелязаха, че компанията няма практика да информира обществеността за паузи в проучването.

    Съветът за наблюдение на данните и безопасността, или DSMB, се свика късно в понеделник, за да разгледа случая. Въпреки че паузите в клиничните изпитвания не са необичайни - и в някои случаи продължават само няколко дни - те предизвикват огромно внимание в надпреварата за тестване на ваксини срещу SARS-CoV-2, вирусът, който причинява Covid-19.

    На 8 септември беше спряно голямо проучване на друга ваксина срещу Covid-19, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, поради предполагаема нежелана реакция при пациент в Обединеното кралство. Смята се, че пациентът е имал проблем с гръбначния мозък. Изследванията на ваксината бяха възобновени приблизително седмица след спирането й в Обединеното кралство и оттогава бяха рестартирани и в други страни. Тя обаче остава на изчакване в Съединените щати.

    Johnson & Johnson започнаха да записват доброволци в своето проучване фаза 3 на 23 септември. Изследователите планираха да запишат 60 000 участници в САЩ и други страни.

    Covid-19 ваксина клинично изпитване Johnson & Johnson пауза

    Оценка на новината

    0