• Младите хора се приспособяват към нова реалност, докато перспективите им за работа избледняват

    Младите хора се приспособяват към нова реалност, докато перспективите им за работа избледняват

    Те са склонни да работят при условия, които ги правят по-лесни за уволнение.

    Младите хора се приспособяват към нова реалност, докато перспективите им за работа избледняват

    „Почувствах се толкова уплашен и толкова притеснен - как да продължа напред, как да започна бизнес в средата на пандемия?“

    Това са едни от многото страхове на млади хора по отношение на най-голямата финансова криза от 30-те години на миналия век!

    Стартирането на бизнес или просто развитието на кариера по време на икономическа криза винаги е трудно, но шокът, предизвикан от коронавирус, затруднява особено младите хора. Само в Обединеното кралство една трета от тези на възраст между 18 и 24 години са загубили работата си или са били на временни схеми за подпомагане без гаранция за връщане към редовна заетост.

    Картината е подобна в много части на света. В еврозоната младежката безработица нараства от март - когато мерките за заключване бяха приложени за първи път. Последните данни показват, че 18,4% от тези на възраст под 25 години в региона са безработни, при 15,7% през февруари.

    Има две основни причини, поради които тази криза е била толкова тежка за младите хора. Те са склонни да работят в сектори, чувствителни към контакти, като хотелиерството иlли често са на временни трудови договори, което ги прави по-лесни за уволнение.

    „Доста се притесняваме от това“, каза Гита Гопинат, главен икономист на Международния валутен фон /МВФ/, относно трудностите, пред които са изправени младите хора.

    В последната си световна икономическа перспектива Фондът помоли правителствата да подкрепят младите хора, за да избегнат по-голяма разлика в доходите между поколенията.

    Гопинат отбеляза още, че е „много важно“ правителствата да осигурят мрежи за социална сигурност, така че уязвимите групи като младите хора да не бъдат внезапно откъснати от стабилни доходи.

    „Но ние също трябва да осигурим преквалификация, преквалификация, така че много от тях да могат да бъдат преместени от сектори, които намаляват. Като например туристическият сектор, за разлика от секторите, които се разрастват, като дигиталния сектор и секторите за електронна търговия“, каза Гопинат по-рано този месец.

    Тя каза също, че целевите субсидии за наемане на работа и осигуряването на непрекъснат достъп до обучение за млади хора, които все още са в образованието, също са добри правителствени политики.

    „Всичко започва с психичното здраве“, каза Лора-Джейн Ролингс, основател и главен изпълнителен директор на нестопанската младежка заетост във Великобритания. „Преди пандемията младите хора не се чувстваха особено уверени в своето бъдеще, не чувстваха, че ще намерят добра работа там, където живеят“, каза тя и „пандемията засили това ниско ниво на доверие. Това засилва някои от съществуващите предизвикателства."

    Пандемията е намалила социалните контакти и това е повлияло на наличните канали за подкрепа за мнозина. Освен това несигурността относно бъдещето им също е причина за безпокойство и стрес.

    Безработица млади хора Гита Гопинат Международния валутен фон

    Оценка на новината

    5.00