• Ваксината на AstraZeneca предизвиква имунен отговор срещу COVID-19

    Ваксината на AstraZeneca предизвиква имунен отговор срещу COVID-19

    Съобщението засили надеждите за разработване на ваксина срещу коронавируса преди края на годината.

    Ваксината на AstraZeneca предизвиква имунен отговор срещу COVID-19

    Британският фармацевтичен гигант AstraZeneca заяви, че потенциалната му ваксина Covid-19 е предизвикала имунен отговор при възрастни и по-млади хора.

    AstraZeneca, която разработва потенциалната си ваксина Covid-19 в сътрудничество с университета в Оксфорд, заяви, че нежеланите реакции на ваксината сред възрастните хора  са по-ниски.

    Световната здравна организация заяви, че възрастните, в допълнение към хората от всички възрасти с различни медицински състояния, изглежда развиват сериозни заболявания при заразяване с коронавирус по-тежко.

    „Обнадеждаващо е да се види, че отговорите на имуногенността са сходни между по-възрастните и по-младите възрастни, и че реактогенността е по-ниска при възрастните, където усложнението на заболяването COVID-19 е по-висока“, заяви говорител на AstraZeneca.

    „Резултатите допълнително изграждат множество доказателства за безопасността и имуногенността на AZD1222, каза говорителят, позовавайки се на техническото наименование на ваксината Oxford-AstraZeneca.

    Производителите на лекарства и изследователските центрове се опитват да доставят безопасна и ефективна ваксина в опит да сложат край на пандемията на коронавирус, която отне над 1,15 милиона живота. Десетки кандидат-ваксини са в клинична оценка, според СЗО, като някои вече провеждат тестове в късен етап, преди да поискат официално одобрение.

    Смята се, че ваксината, разработена от Оксфордския университет и AstraZeneca, е един от водещите фактори за осигуряване на регулаторно одобрение. По-рано изпълнителният директор на AstraZeneca - Паскал Сойро, заяви, че ваксината на производителя вероятно ще осигури защита срещу заразяване с коронавирус за около година.

    пандемията COVID-19 ваксина AstraZeneca

    Оценка на новината

    0