• Pfizer и BioNTech обявиха, че ваксината срещу Covid-19 е повече от 90% ефективна

    Pfizer и BioNTech обявиха, че ваксината срещу Covid-19 е повече от 90% ефективна

    Компаниите заявиха, че планират да представят данни от пълното изпитване фаза три, започнало на 27 юли, за научна публикация на рецензия.

    Pfizer и BioNTech обявиха, че ваксината срещу Covid-19 е повече от 90% ефективна

    Pfizer и BioNTech обявиха в понеделник, че тяхната коронавирусна ваксина е с повече от 90% ефективна за предотвратяване на Covid-19 сред хората без данни за предишна инфекция, приветствайки разработката като „страхотен ден за науката и човечеството“.

    „Мисля, че можем да видим светлина в края на тунела“, каза председателят и главен изпълнителен директор на Pfizer - д-р Алберт Бурла. „Вярвам, че това вероятно е най-значителният медицински напредък през последните 100 години, ако се вземе предвид въздействието, което това ще окаже върху общественото здравеопазване и глобалната икономика."

    Учените се надяват на коронавирусна ваксина, която е най-малко 75% ефективна, докато д-р Антъни Фаучи отбеляза, че такава, която е 50% или 60% ефективна, би била приемлива.

    Фючърсите на американските акции скочиха рязко след новината. Фючърсите на Dow Jones Industrial Average скочиха с 1,492 пункта, което доведе до начална печалба от над 1470 пункта.

    Акциите на авиокомпании и круизни компании скочиха в търговията преди пускане на пазара - като някои акции се увеличиха с 20% и 30%. И двете индустрии са особено засегнати от световната здравна криза, тъй като ограниченията за пътуване и възраждането на огнищата, които продължават да нараняват търсенето.

    Резултатите на Pfizer се основават на първия междинен анализ на ефикасността, проведен от външен и независим комитет за мониторинг на данни от клинично проучване от трета фаза. Независимата група от експерти контролира клиничните изпитвания в САЩ, за да гарантира безопасността на участниците.

    Анализът оцени 94 потвърдени инфекции с Covid-19 сред 43 538 участници в проучването. Pfizer и германският биотехнологичен партньор на американския фармацевтичен гигант заявиха, че случаят е разделен между ваксинирани лица и тези, които са получавали плацебо, показват степен на ефективност на ваксината над 90% на седем дни след втората доза.

    Това означава, че имунитет срещу Covid-19 се постига 28 дни след първоначалната ваксинация, която се състои от двудозова схема. Крайният процент на ефикасност на ваксината може да варира, тъй като продължават да се събират данни за безопасност и допълнителни данни.

    „Първият набор от резултати от нашето изпитване за ваксина срещу COVID-19 от фаза 3 предоставя първоначалните доказателства за способността на нашата ваксина да предотврати COVID-19“, каза Бурла в изявление.

    „Постигнахме това в момент, когато светът се нуждае най-много от него, като нивата на заразяване стават нови рекорди, болниците се приближават до свръхкапацитет и икономиките се борят да се отворят отново“, продължи Бурла.

    Приблизително 42% от глобалните участници в процеса са с расов и етнически различен произход, казаха Pfizer и BioNTech, добавяйки, че все още няма съобщени сериозни опасения за безопасността.

    Компаниите заявиха, че планират да изпратят разрешение за спешна употреба на Американската администрация по храните и лекарствата скоро след като разполагат с двумесечни данни, които в момента са в ход за третата седмица на ноември.

    Въз основа на текущите прогнози Pfizer и BioNTech очакват да произведат до 50 милиона дози ваксина през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 г. Ваксината изисква две дози на човек. През юли компаниите постигнаха споразумение с правителството на САЩ за близо 2 милиарда долара за доставка на 100 милиона дози.

    Плановете за доставка на стотици милиони коронавирусни ваксини по света повдигат въпроси относно логистиката и разпространението отчасти поради необходимостта да се съхраняват и транспортират в преохладени контейнери.

    Съобщава се, че компанията планира да зареди тези кутии с размер на куфари от местата за разпространение в Каламзу, Мичиган и Пуърс, Белгия, на около две дузини камиони на ден, позволявайки ежедневния транзит на около 7,6 милиона дози до близките летища.

    Американски служители и учени се надяват, че ваксината за предотвратяване на Covid-19 ще бъде готова през първата половина на 2021 г. - 12 до 18 месеца, откакто китайските учени за първи път идентифицират коронавируса и картографират неговата генетична последователност.

    Това е рекордна времева рамка за процес, който обикновено отнема около десетилетие за ефективна и безопасна ваксина. Най-бързото разработване на ваксина досега, е против заушка, отнема повече от четири години и е лицензирана през 1967 г.

    Covid-19 ваксина Pfizer BioNTech

    Оценка на новината

    0