• Sinovac възобновява опитите за създаване на ваксина срещу Covid-19

    Sinovac възобновява опитите за създаване на ваксина срещу Covid-19

    Sinovac, заяви, че са уверени в безопасността на ваксината.

    Sinovac възобновява опитите за създаване на ваксина срещу Covid-19

    Бразилският здравен регулатор Anvisa разреши възобновяване на бразилски клинични изпитвания на късен етап за ваксина срещу Covid-19 на Sinovac , които бяха преустановени поради смъртта на доброволец, регистрирана в Сао Пауло като самоубийство.

    Бразилският медицински институт Бутантан заяви в изявление, че ще поднови процесите по-късно в сряда.

    Президентът на Бразилия, Джаир Болсонаро, дългогодишен критик от Китай, който без основание отхвърли ваксината Sinovac като липсваща надеждност, приветства спирането като лична победа.

    Болсонаро отбеляза обаче, че неговото правителство ще закупи каквато и да е ваксина, одобрена от Anvisa и Министерството на здравеопазването, което в крайна сметка може да включва ваксината Sinovac, ако бъде одобрена.

    Решението за спиране на процеса - едно от трите големи проучвания на Sinovac в късен етап - беше критикувано от организаторите на процеса, които заявиха, че ходът ги е изненадал и че не е имало нужда от спиране на проучването, тъй като смъртта няма връзка към ваксината.

    Спирането допълнително разпали напрежението между Болсонаро и губернатора на Сао Пауло, Жоао Дория, който заложи своите политически амбиции върху китайската ваксина, която той възнамерява да пусне в своя щат още през януари, със или без федерална помощ.

    В изявлението си Anvisa заяви, че първоначалната информация, която е получила по случая, довела до спирането, е непълна и липсва причината за „тежкото неблагоприятно събитие“. Той категорично отхвърли предположенията, че решението е могло да бъде политически мотивирано.

    Sinovac, заяви, че са уверени в безопасността на ваксината, разбираме и оценяваме стриктния надзор и своевременното възобновяване на клиничните проучвания на Anvisa.

    Бразилия е едно от най-тежките огнища на Covid-19 в света с над 5,7 милиона потвърдени случая и 163 000 починали заради коронавируса.

     

     

    Covid-19 ваксина Sinovac Anvisa

    Оценка на новината

    0