• Европа и Северна Америка имат спешна нужда от ваксина срещу Covid-19

    Европа и Северна Америка имат спешна нужда от ваксина срещу Covid-19

    Oчаква се през следващите дни Moderna да публикува решаващи данни от последното си проучване.

    Европа и Северна Америка имат спешна нужда от ваксина срещу Covid-19

    Няколко европейски държави - включително Франция, Германия и Обединеното кралство - трябваше да възобновят мерките за блокиране, за да спрат възраждането на Covid-19. В САЩ, където кумулативните случаи са най-високи в световен мащаб, Калифорния стана вторият щат след Тексас с милион инфекции, показват данни, събрани от университета Джон Хопкинс.

    „Ефективната ваксина, в допълнение към продължаващото дистанциране, маските и хигиената ще бъдат много ефективни за ограничаване разпространението на Covid-19“, каза Джеръм Ким, генерален директор на Международния институт за ваксини.

    Конференцията се провежда тази година както дистанционно, така и на място в квартала Nansha в Гуанджоу, Китай.

    В понеделник Pfizer и BioNTech заявиха, че тяхната ваксина срещу коронавирус е била над 90% ефективна за предотвратяване на Covid-19 сред тези без данни за предишна инфекция. Пазарите се изкачиха в световен мащаб след съобщението.

    Междувременно се очаква през следващите дни Moderna да публикува решаващи данни от последното си проучване, които ще покажат дали нейната ваксина е ефективна.

    Но някои хора не са склонни да се имунизират срещу коронавирус.

    Проучване, публикувано през септември от Световния икономически форум и фирмата за пазарни проучвания Ipsos, показва, че около 74% от възрастните в световен мащаб са готови да се ваксинират. Сред американците този дял е 67%, установи проучването.

    Ким отбеляза, че хората може да се притесняват, че бързането с разработването на ваксина срещу Covid-19 може да застраши безопасността. Така че трябва да се работи повече, за да се гарантира, че ваксините, евентуално одобрени за употреба от Американската администрация по храните и лекарствата, са ефективни и нямат сериозни странични ефекти.

    „Трябва да бъдем убедителни, трябва да се насочим към общности, където устойчивостта срещу ваксинация вече е висока“, каза Ким„Надявам се, че каквато и да е политическата ситуация след два месеца, когато все повече и повече ваксини станат достъпни, ние сме готови да разпространим ваксината и най-вече да убедим хората да се ваксинират."

    Covid-19 ваксина Moderna Pfizer BioNTech

    Оценка на новината

    0