• Moderna: "Ваксинирането на САЩ срещу Covid-19 ще е голямо усилие!"

    Moderna: "Ваксинирането на САЩ срещу Covid-19 ще е голямо усилие!"

    Ваксината срещу Covid-19 дава огромна надежда за връщането на живота към нормалния му ритъм.

    Moderna: "Ваксинирането на САЩ срещу Covid-19 ще е голямо усилие!"

    Д-р Карлос дел Рио, който е част от проучванията за ваксина срещу коронавирус на Moderna, сподели, че предварителните данни за ефикасността на ваксината предлагат "огромна надежда". Дел Рио обаче предупреди, че ще отнеме време, докато обещанието му бъде изпълнено, поради сложността на доставката на ваксината на американците.

    Moderna публикува предварителни данни, показващи, че нейната коронавирусна ваксина за предотвратяване на Covid-19 е повече от 94% ефективна.

    Moderna все още трябва да кандидатства за разрешение за спешна употреба в Администрацията по храните и лекарствата. Но след като се случи, регулаторната агенция ще се придвижи „възможно най-бързо“, когато оценява ваксината, според Алекс Азар, който ръководи Министерството на здравеопазването и социалните услуги на САЩ.

    FDA, която се контролира от HHS, ще приложи същия стандарт за ваксината от Pfizer и германския партньор BioNTech. Миналата седмица компаниите публикуваха предварителни данни, показващи, че тяхната ваксина е била над 90% ефективна за предотвратяване на Covid-19.

    След това идва задачата да достави ваксината на американците. Тези, които са в напреднала възраст и са изложени на по-висок риск да получат Covid-19, вероятно ще получат приоритет в първата порция от наличните дози, каза бившият шеф на FDA д-р Скот Готлиб. 

    Всеки щат също е представил проект на план на федералното правителство за начина, по който ще разпространява ваксина, след нейното евентуално одобрение.

    Трябва да има достатъчно дози ваксини на Pfizer-BioNTech и Moderna, произведени до края на тази година, за да инокулират 20 милиона американци. Броят на наличните дози ще се увеличи значително през 2021 г. Това означава, че по-голям дял от населението може да бъде ваксиниран, ограничавайки степента на предаването на коронавируса.

    пандемията COVID-19 ваксина Moderna Pfizer BioNTech

    Оценка на новината

    0