• Кога светът ще достигне „стаден имунитет“?

    Кога светът ще достигне „стаден имунитет“?

    Развиващите се пазари може да се наложи да разчитат на съоръжението Covax за доставка на ваксини.

    Кога светът ще достигне „стаден имунитет“?

    Заради кандидатите за ваксина срещу Covid-19, които показват обещаващи резултати от изпитанията, инвеститорите и анализаторите стават все по-оптимистични, че пандемията скоро може да приключи.

    Но доклад от Citi Research показа, че икономическите ползи от ваксинацията може да започнат едва в края на 2021 г., когато се очаква да започне да се формира „стаден имунитет“.

    Стадният имунитет възниква, когато достатъчно хора в една популация развият защита срещу болест, която вече не може лесно да се разпространи сред тях.

    Докладът, написан от икономисти от Citi, се основава на документ в Американския вестник за превантивна медицина, който симулира процентния спад в ежедневните случаи на Covid-19 при различни сценарии за ефективност и обхват на ваксината. Докладът заключава, че ефективността на ваксините трябва да бъде най-малко 70%, за да се предотврати епидемия и най-малко 80% да „изчезнат до голяма степен“ епидемия без други мерки.

    Сред настоящите кандитати за ефективни ваксини, Pfizer-BioNTech и Moderna съобщиха предварителни резултати, показващи, че техните съответни кандидати са били около 95% ефективни. Междувременно Oxford-AstraZeneca заяви, че междинен анализ показва, че тяхната ваксина има средна ефективност от 70% за защита срещу вируса.

    Анализът на Citi предполага, че тези трима кандидати за ваксина ще получат спешни одобрения между следващия месец и януари 2021 г. - което ще позволи на фармацевтичните компании да произвеждат и разпространяват ваксините си.

    Икономистите заявиха, че развитите икономики, много от които са осигурили предварителни поръчки на ваксини, първо ще изпитат икономическите ползи от стадния имунитет.

    Като цяло банката прогнозира, че ваксинацията срещу Covid-19 може да повиши глобалния икономически растеж с 0,7 процентни пункта през 2021 г. и 3 процентни пункта през 2022 г., когато активността се нормализира.

    Според Citi развитите пазари са осигурили колективно 85% от общите двустранни предварителни поръчки на ваксини срещу Covid-19. Страни като САЩ, Великобритания, Япония, Канада, Австралия и тези в Европейския съюз са поръчали доставки, които надвишават населението им, добавят анализаторите.

    Това означава, че големите развити икономики могат да започнат по-широко разпространение на ваксините през второто или третото тримесечие на следващата година и да формират стаден имунитет до последните три месеца на 2021 г., обясниха те.

    „Повечето хора, които желаят ваксинация, могат да бъдат ваксинирани поне до края на 2021 г.“, казват анализаторите.

    Очаква се нормализирането на икономическата активност да повиши растежа на развитите пазари с 1,2 процентни пункта през 2021 г. и 3,9 процентни пункта през 2022 г. За сравнение, развиващите се пазари могат да видят ръст с 0,1 процентни пункта през 2021 г. и с 2 процентни пункта през 2022 г.

    По-малките икономически ползи от развиващите се пазари са отчасти защото някои страни, особено тези в Азия, като Китай, съдържат вируса и позволяват да се възобнови повечето дейности, обясниха от Citi. В допълнение, разпространението на ваксини може да отнеме повече време, за да достигне развиващите се икономики, като страните с по-ниски доходи потенциално ще трябва да изчакат до края на 2022 г. или дори по-късно.

    Развиващите се пазари може да се наложи да разчитат на съоръжението Covax за доставка на ваксини, казаха анализаторите от Citi, позовавайки се на програмата на ООН, която ще субсидира въвеждането на ваксини срещу Covid-19 в страни с ниски доходи.

    Citi заяви, че има несигурност, която може да промени времето на прогнозите му за това кога ще бъде постигнат т.нар. "имунитет на стадото".

    Тези фактори включват:

    1) Ефикасност на ваксините и скорост на възпроизводство на Covid-19, която се отнася до броя на хората, които заразеното лице продължава да заразява.

    2) Скоростта, с която може да се увеличи масовото производство на ваксини.

    3) Ваксинирането на хората.

    Закупуването на ваксини изглежда е намаляло през последните месеци. Проучването, проведено през октомври, установи, че 73% от анкетираните в 15 икономики възнамеряват да се ваксинират - с 4 процентни пункта по-малко от същото проучване, направено три месеца по-рано.

    „Като цяло обхватът на ваксините трябва да достигне най-малко 70%, за да се формира някакъв стаден имунитет“, добавиха още от Citi Research.

     

    фактори Covid-19 ваксина стаден имунитет Citi Research 

    Оценка на новината

    0