• Имунизационен паспорт: Всичко, което знаем до момента

    Имунизационен паспорт: Всичко, което знаем до момента

    Как хората ще докажат, че са ваксинирани или преболедували от Covid-19?

    Имунизационен паспорт: Всичко, което знаем до момента

    Италия, Исландия, Гърция и Испания отвориха границите си за туристи, които са били ваксинирани или наскоро са дали отрицателен тест за Covid-19. Европейският съюз се съгласи да отвори границите си за повече ваксинирани туристи, включително и от САЩ.

    Въпросът е: Как хората ще докажат, че са ваксинирани или преболедували Covid-19?

    Търговците на дребно като Walmart и Costco и хотелските вериги, включително Hyatt, отмениха изискванията си за маски за ваксинирани клиенти този месец, освен ако това не се изисква от местните правила. Американски служители заявиха, че до голяма степен разчитат на хората да бъдат честни относно това дали са ваксинирани, а търговците на дребно и хотелските вериги заявиха, че не планират да проверяват за доказателство за ваксина.

     

    Туристическата индустрия призова администрацията на Байдън да създаде набор от стандарти за цифрови здравни документи в опит да премахне ограниченията за пътуване, които опустошават търсенето на развлекателни и бизнес пътувания в чужбина за повече от година. Администрацията заяви, че ще остави задачата за разработване на цифрови здравни данни на частния сектор. Федералните служители също заявиха, че не възнамеряват да водят база данни за ваксинационните записи; това ще бъде оставено на държавите.

     

    Какво е здравен паспорт?

    Цифровите здравни паспорти - наричани още ваксинални паспорти - са платформи за смартфони, които позволяват достъп до здравни данни на индивида, като резултати от теста на Covid-19 или ваксинационен статус. Израел и Дания вече са предоставили платформи, а други страни работят самостоятелно.

    Когато хората са ваксинирани в САЩ, те получават доказателство под формата на издадена от CDC карта. Авиокомпаниите, които не искат персоналът да има друга информация за пътници, която да проверява, разглеждат цифровизирани версии, които лесно могат да бъдат сканирани.

     

    Имам ли нужда от такъв?

    Здравните паспорти не са задължителни, но може да станат по-полезни с отварянето на повече страни и атракции.

    Страни, които наскоро са отворили или планират да отворят границите си за чуждестранни туристи като Исландия и Гърция, казват, че пътуващите трябва да представят доказателство, че са ваксинирани срещу Covid-19 или доказателство за скорошен отрицателен тест Covid-19.

    Но засега не се изискват цифрови здравни сертификати.

    „Сертификатите могат да бъдат на хартиен или електронен формат“, заяви по имейл Свейн Гудмарсон, директор по комуникациите в министерството на външните работи на Исландия. „Граничният контрол ще оцени дали даден сертификат е валиден и ще се консултира с представител на главния епидемиолог [здравен работник], ако е необходимо.“

    САЩ от януари изискват всички входящи пътници от чужбина, включително гражданите, да покажат доказателство за отрицателен тест Covid-19, дори ако са ваксинирани.

     

    Кой ги прави?

    Вече има няколко платформи. IBM разработи Excelsior Pass на щата Ню Йорк, който беше тестван в игра на New York Nets през февруари. Приложението използва блокчейн, за да комуникира с държавните записи за ваксинация или с доставчиците на здравни услуги. Дисплеят показва обикновен знак за движение или забрана, а не действителния резултат от теста.

    Международната асоциация за въздушен транспорт, търговска група, която представлява близо 300 авиокомпании по целия свят, пусна свой собствен цифров здравен паспорт. Сингапур започна да приема резултатите от теста Covid-19 на тази платформа този месец.

    Някои авиокомпании като JetBlue Airways обявиха изпитания на поредния цифров здравен паспорт от Фондацията на Проекта Комънс, който се нарича Common Pass.

    United Airlines наскоро заяви, че ще разшири собственото си приложение, за да позволи на пътуващите да резервират ''срещи'' за тестове Covid-19 онлайн, резултатите от които ще се качват автоматично и ще уведомят клиентите дали могат да пътуват до местоназначението си.

    Европейският съюз и Израел разработват свои собствени цифрови здравни сертификати.

     

    Защо са противоречиви?

    Цифровите здравни сертификати засилиха опасенията за това колко сигурни ще бъдат данните на клиентите с приложения на трети страни, комуникиращи с бази данни, съдържащи чувствителна здравна информация. Той също така повдигна загриженост относно неравенството, тъй като платформите работят главно на смартфоните на хората.

    Дори Световната здравна организация заяви, че е против да се изискват доказателства за ваксина, за да се влезе в друга държава, "предвид ограничените (макар и нарастващи) доказателства за ефективността на ваксините при намаляване на предаването и постоянното неравенство в глобалното разпространение на ваксини."

    САЩ Covid-19 ваксина имунизационни паспорти

    Оценка на новината

    5.00