• Nova Innovation разработва първата европейска монтажна линия за масово производство на приливни турбини

    Nova Innovation разработва първата европейска монтажна линия за масово производство на приливни турбини

    Проектът VOLT бележи важен етап в комерсиализирането на сектора.

    Nova Innovation разработва първата европейска монтажна линия за масово производство на приливни турбини

    Бизнесът с приливна енергия Nova Innovation заяви, че е в състояние да продължи напред с проект, насочен към увеличаване на производството на приливни турбини, след като получи финансиране от шотландското правителство.

    Увеличаването на финансирането от 2 милиона британски лири (2,78 милиона долара), обявено в четвъртък, ще бъде използвано за подпомагане на проекта за обемно производство и логистика за приливна енергия, известен също като VOLT.

    VOLT ще „разработи първата европейска монтажна линия за масово производство на приливни турбини“, според Nova, а също така „ще изпробва иновативни техники и инструменти за изпращане, внедряване и наблюдение на турбини по целия свят“.

    Проектът също така ще проучи как може да се подобри производителността на турбините и ще се съсредоточи върху логистиката, свързана с масовото производство, наред с други неща.

    Мащабът на внедрените технологии и системи може да бъде значителен. Nova Innovation, например, е инсталирала редица турбини във води край Шетланд, архипелаг северно от континентална Шотландия. Когато върхът на остриетата им е вертикален, височината от основата им достига малко под 14 метра.

    Новините идват малко повече от седмица, след като друга компания, Orbital Marine Power, заяви, че нейната O2 турбина е започнала производство на електроенергия, свързана към мрежата в Европейския морски енергиен център в Оркни, друг архипелаг северно от шотландския континент.

    2-мегаватният O2, наречен „най-мощната приливна турбина в света“, тежи 680 метрични тона и е дълъг 74 метра.

    Майкъл Матесън, секретар на кабинета на шотландското правителство за нетната мрежа, енергетиката и транспорта, заяви, че проектът VOLT бележи „важен етап в комерсиализирането на сектора“.

    „С нашите изобилни природни ресурси и опит, Шотландия е в идеалното положение да използва огромния глобален пазар за морска енергия, като същевременно помага за постигане на нулева икономика както тук, така и по целия свят“, каза той в изявление в четвъртък. Финансирането ще бъде доставено чрез Scottish Enterprise, агенцията за икономическо развитие на страната.

    С мили от бреговата линия, Великобритания като цяло е дом на редица проекти, свързани с морската енергия.

    През април беше обявено, че едногодишен изследователски проект, фокусиран върху потенциала на приливни, вълнови и плаващи вятърни технологии, е получил подкрепа от Marine-i, програма, насочена към иновации в области като морската енергия.

    Проектът ще се основава на островите Сили, архипелаг, разположен край югозападното крайбрежие на Англия, и ръководен от Isles of Scilly Community Venture, Planet A Energy и Waves4Power.

    Има и потенциал, когато става въпрос за реки. Още през март Администрацията на пристанището на Лондон даде началото на изпитанията на технологията за приливна енергия на участък от река Темза, ход, който в крайна сметка може да помогне за декарбонизиране на операции, свързани с реката.

    Докато интересът към морския енергиен сектор изглежда нараства, сегашният му отпечатък остава малък.

    Данните от Ocean Energy Europe показват, че през миналата година в Европа са добавени само 260 киловата мощност на приливни потоци, докато са инсталирани само 200 kW вълнова енергия.

    За разлика от това, през 2020 г. в Европа са инсталирани 14,7 гигавата вятърни енергийни мощности, според организацията на индустрията WindEurope.

    енергия Nova Innovation VOLT турбини

    Оценка на новината

    0