• От служител във Google до създател на собствена компания

    От служител във Google до създател на собствена компания

    Той е завършил Софийската математическа гимназия и още тогава прохожда в IT индустрията.

    От служител във Google до създател на собствена компания

    Преди няколко години Николай Вълчанов е студент по компютърни науки в Северозападния университет на САЩ. Той е завършил Софийската математическа гимназия и още тогава прохожда в IT индустрията. От университета той отива на стаж, не къде да е, а в гиганта Microsoft. Там научава много неща и не след дълго успява да започне работа за Google, а след това и за Facebook.

    Когато е работел за Facebook през 2009г. компанията се е състояла от 1200 човека, а неговата длъжност е била специализиран софтуерен инженер. Заедно със своя колега и приятел Арун Виджевъргия създават версията на познатия ни днес Timeline, а след това и функцията On This Day.
    Докато двамата търсели начин да направят  така, че новите данни да работят в полза на потребителите осъзнали, че идеята има по-голям потенциал като самостоятелно приложение.
    Така създават компанията си Echoworks и приложението Fabric в САЩ.

    „Идеята на приложението е да събере всичко, което се случва в личния ни живот. Първата верси, която се появи на пазара автоматично запаметява къде, с кого и кога сме били, освен това събира снимките ни от Instagram и Facebook. Приложението позволява да се намира информация по името на човек, с когото сме били, по местоположение, по дейност или по преживявания.” – обяснява Николай за функциите на приложението.
    Софтуерът се използва с базата данни на платформата Foursquare.

    Echoworks  планира да развива още продукта си.
    „В момента сме се съсредоточили в експериментиране с няколко стратегически идеи, които имат най-вече носталгични функционалности и подобряване на визулните ни интерфейси за търсене из данните, които вече се събират във Fabric.” – споделя Николай бъдещите планове на компанията.

    Николай споделя, че усещането да работиш за толкова големи компания е невероятно, но той винаги е предпочитал да работи в малка компания, където може да развива уменията си в различни насоки.
    Приложението Fabric има 37 000 тегления от представянето си през август като страните, където има най-много потребители са Индия, САЩ и Япония.

    „В България имаме скромен трафик, но сме доволни, тъй като не инвестирали средства в промоция, превод или реклама.” – казва Вълчанов.

    От Софийската математическа гимназия, през служител на едни от най-големите гиганти в IT сферата, Николай и Арун са на път да създадат следващата голяма империя в интернет пространството. Успехите им тепърва предстоят.

     

    facebook Fabric млад предприемач Николай Вълчанов Echoworks

    Оценка на новината

    0