• 150 млн. евро са отпуснати за развитие на предприемачеството в България

    150 млн. евро са отпуснати за развитие на предприемачеството в България

    Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, заяви, че за насърчаване на предприемачеството в страната ни са предвидени 150 млн. лв.

    150 млн. евро са отпуснати за развитие на предприемачеството в България

        Предстоят процедури за над 150 млн. евро, които ще са насочени за насърчаване на предприемачеството в България.  Това е съобщил заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на първото изложение за стартиращи иновативни фирми Sofia Startup Expo 2018 в София тех парк, съобщиха от министерството.
         Инвестиционните фондове Eleven и Launchub, създадени с европейско финансиране и национални средства, вече са инвестирали над 20 млн. евро в 180 стартиращи предприятия, е казал Манолев. Същевременно по ОП "Иновации и конкурентоспособност" са в изпълнение 82 договора на стартиращи предприятия, по процедурата "Разработване на иновации" на обща стойност над 15 млн. евро.
         Подготвя се нова процедура по ОПИК насочена изцяло към стартиращи предприятия на обща стойност от около 35 млн. евро. Особено внимание заслужава и Фондът за ускоряване и начално инвестиране с бюджет от 51.3 млн. евро, е казал Манолев. Съвместно с Фонда на фондовете се структурира Фонд за технологичен трансфер, за който са заделени 30 млн. евро. Чрез него ще бъде възможно финансирането дори само на изследователски концепции, разработени в университети и подпомагането на развитието им до етап бизнес концепция. Подобен инструмент до момента не е създаван в Централна и Източна Европа, е посочил Манолев.
         Възможности за финансиране ще има и по инициативата JEREMIE, като вече е избран нов фонд мениджър за финансиране в компании в ранен етап на своето развитие - BrightCap. Неговият портфейл е 25 млн. евро, като 3 млн. евро ще бъдат насочени към стартиращи предприятия и се очаква да започне с инвестиционната си програма през третото тримесечие на 2018 г. Продължават и националните инициативи за насърчаване на стартиращи предприятия.

    Източник: БТА

    предприемач бизнес новини европейско финансиране средства инвестиционни фондове национални средства

    Оценка на новината

    5.00