• Отличиха националните финалисти в европейския конкурс за насърчаване на предприемачеството

    Отличиха националните финалисти в европейския конкурс за насърчаване на предприемачеството

    Финалът на Европейските награди за насърчаване на предприемачеството ще се състои през ноември 2019 година

    Отличиха националните финалисти в европейския конкурс за насърчаване на предприемачеството

    Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов награди националните победители в конкурса „Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019“. Отличените в надпреварата са „Иновейшън Стартър Бокс“ с проекта „Академия за иновации’’ и "Национална компания Индустриални зони“ с проекта „Fast Tracking Success“. Грамота за успешно представяне получиха и министерството на труда и социалната политика и Математическа гимназия „Баба Тонка“ – град Русе. В тази инициатива участват над 30 европейски страни, а водещата идея е да се създаде ефективна и работеща среда за развитието и успеха на предприемачите.

    По време на церемонията заместник-министър Лъчезар Борисов подчерта, че министерството на икономиката води политика, фокусирана върху иновациите, предприемачеството, малките и средните предприятия, както и стартъпите - като основен фактор за устойчив растеж. Той изтъкна, че проекти, които са спечелили националния етап на конкурса в предходни години, след това са постигнали високи резултати в европейската надпревара.

     „Хубавото, е че тази година в надпреварата участват и институции, защото предприемачеството не е само за частния сектор - институциите изпълняват политики имат своята  роля“, допълни още заместник-министър Борисов. Той пое ангажимента за по-голямо институционалното съдействие по посока развитие на предприемачеството и привличане на инвестициите.

    Националните победители в конкурса са:

    • Fast Tracking Success – инициатива на „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД в категория „Подобряване на бизнес средата“. Програмата е насочена към ускорено професионално изграждане на младите кадри на университети и професионални гимназии чрез осигуряване на постоянна заетост и стажове в чуждестранни компании в обхвата на индустриалните зони. Инициативата стартира през 2017 г. Чрез проекта се цели намаляването на младежката безработица и създаване на благоприятни условия за настоящи и нови инвеститори в държавните индустриални зони, за да се върви към преодоляването на недостига на качествени специалисти. Над 100 висококвалифицирани млади специалисти са постъпили на постоянна работа в компании, които имат производства в зоните в Русе, Бургас и Божурище.
    • Академия за иновации – Иновационен хакатон – инициатива на „Иновейшън Стартър Бокс“ ЕООД в категория „Инвестиране в придобиването на предприемачески умения“. Проектът представлява най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната, което развива предприемаческите умения на студенти и финансира техните първи бизнес идеи. Академията за иновации насърчава предприемаческата активност в университетите като среща студентите с бизнеса, публичния и неправителствения сектор. Събитието се реализира под формата на 24 часов Innovation Hackathon (състезание с елементи на програмиране и прототипиране) с награден фонд от 10 000 лв. за студентския отбор с най-креативна и приложима идея. Събитието обединява заинтересовани страни като наднационални институции (Европейска инвестиционна банка и Европейската комисия), публични институции (Столична община), водещите университети в България (11 университета от цялата страна), представители на бизнеса и неправителствения сектор (членове на журито и ментори). До момента са проведени шест поредни успешни издания, обучени са над 3000 участника, създадени са над 350 предприемачески идеи и стартирани над 50 бизнеса с иновативен елемент. Сред реално стартиралите бизнеси в резултат на хакатона са Printivo, ParkNShare, Student hub.

    Отличените за успешно представяне са:

    • Европейски форум за социално предприемачество – инициатива на министерството на труда и социалната политика в категория „Награда за отговорно и интегриращо предприемачество“. Инициативата следи актуалните европейски и регионални тенденции в развитието на социалното предприемачество чрез провеждане на конференция, дискусии, кръгли маси и търговско изложение, което всяка година събира над 100 изложители. Инициативата се провежда от 2012 г., като създава благоприятни условия за ускоряване на интеграцията на социалните предприятия, за повишаване на конкурентоспособността и успешната им адаптация към изискванията на европейския пазар, за разширяване на съществуващи пазари, популяризиране на дейността им и оказва значим социален ефект за уязвимите групи, работещи в тях.
    • Клуб по предприемачество „Успешните хора“ – инициатива на Математическа гимназия „Баба Тонка“, гр. Русе, категория „Насърчаване на предприемаческия дух“. „Успешните хора“ е стартъп клуб, в който ученици имат възможност да развият своя бизнес идея и да минат през целия процес на създаването й, усъвършенстване, презентиране и превръщането и в печеливш бизнес. Учениците се научават да работят в екип и създават умения за справяне с различни предизвикателства. Проектът цели да оптимизира процеса по обучение, образование и възпитание в предприемачески дух. Инициативата се провежда от 2012 г. Партньори са Община Русе, Русенска търговско-индустриална камара, както и водещи компании в област Русе. 
    •  
    бизнес предприемачество иновации инвестиции Европейски награди за насърчаване на предприемачес

    Оценка на новината

    0