• България е 54-та сред 125 държави по конкурентоспособност на талантите

  България е 54-та сред 125 държави по конкурентоспособност на талантите

  Най-голямото предизвикателство пред страната ни остава възможността за привличане на таланти - родни и чуждестранни

  България е 54-та сред 125 държави по конкурентоспособност на талантите

  Лидери в световната класация за конкурентоспособност на талантите за 2019 г. са Швейцария, Сингапур и САЩ. При градовете най-високо се нарежда Вашингтон, следван от Копенхаген, Осло, Виена и Цюрих. България е класирана на 54-то място, а София - на 78-мо. Глобалният индекс за конкурентоспособност на талантите се разработва от Adecco Group и един от най-престижните бизнес университети в света INSEAD.

  Най-високо е класирана България по показателите „Задържане на таланти“ и „Глобално знание“. Най-голямото предизвикателство за страната ни остава възможността за привличане на таланти - родни и чуждестранни.

  България  е разглеждана в конкуренция с групата от държави в Източна и Южна Европа, които са с високи и средни към високи доходи.

  Резултатите за конкурентоспособност на талантите в България се отчитат като по-добри от средните, тъй като, въпреки че това е страната с най-ниския БВП на глава от населението, в глобалната класация тя изпреварва Румъния и Хърватска и с малко отстъпва на Гърция, Унгария и Полша.

  В региона на Източна и Южна Европа с най-добри резултати в класацията се нарежда Чехия, която е с двойно по-висок БВП от България (сравнима е по-богатство с Италия). Тя изпреварва България с 16 позиции.

  Специален акцент в тазгодишния анализ е предприемачеството - как се насърчава, отглежда и развива в целия свят и как това се отразява на конкурентоспособността на различните икономики. Докладът откроява нови подходи за стимулиране на предприемачеството, включително и вътре в компаниите, като например развитие на иновациите отдолу нагоре за допълнително ангажиране и вдъхновяване на служителите.

  „Пазарът на труда се променя много бързо. Затова е важно отделните държави и градове да предлагат подходящи условия за привличане на таланти. В противен случай има риск да бъдат изпуснати дори вече привлечените хора и бизнеси, които да потърсят по-добри условия другаде“, коментира Ален Дехейз, главен изпълнителен директор на Adecco Group.

  „Бизнесът и правителството трябва да работят ръка за ръка за създаването на култура и начин на мислене, които ще отключат положителния потенциал, носен от технологиите, и така да направим България магнит за таланти“, каза Константинос Милонас, изпълнителен директор на Adecco Group за България и Гърция.

  Докладът измерва нивата на глобалната конкурентоспособност на таланта, като разглежда 68 индикатора. Анализът за 2019 г. обхваща 125 национални икономики и 114 града, във всички групи по нива на доходите и етап на развитие.

   

  предприемачество пазар на труда Adecco класация за конкурентоспособност на талантите

  Оценка на новината

  0