• Почти 2 500 български предприятия получават 1,2 млрд. лв. помощ по ОП "Иновации и конкурентноспособност"

    Почти 2 500 български предприятия получават 1,2 млрд. лв. помощ по ОП "Иновации и конкурентноспособност"

    По време на Годишното информационно събитие на ОПИК 2014-2020 г., стана ясно че близо 2 500 български предприятия са получили подкрепа в размер на 1.2 млрд. лв.

    Почти 2 500 български предприятия получават 1,2 млрд. лв. помощ по ОП "Иновации и конкурентноспособност"

    От стартирането на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. /ОПИК/ до този момент са подкрепени близо 2 500 български предприятия. Договорените средства са около 78% от бюджета на програмата, а изплатените възлизат на  1.2 млрд.лв. или над  45 % от бюджета й. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на  Годишното информационно събитие на ОПИК 2014-2020 г.

    Иванова подчерта, че високият процент на усвояване на средствата, както в рамките на предходния програмен период, така и в настоящия поставя оперативната програма на едно от първите места, както на национално, така и на европейско ниво.

    Зам.-министър Иванова посочи, че съгласно извършена оценка на макроикономическите ефекти от изпълнението на ОПИК се отчитат и  първите краткосрочни ефекти от изпълнението на програмата по макроикономически показатели, като най-значително е отражението върху частните инвестиции, което е 2,4%.

    По думите й реалните резултати за фирмите според анализите на министерството показват, че за последните две години ръстът на приходите на предприятията, подкрепени по ОПИК е близо 3% повече, спрямо средните за страната. „Нарастването на инвестициите в дълготрайни материални активи на подкрепените от ОПИК предприятия е над 40 %. Това е многократно по-висок процент спрямо средния процент на реализираните инвестиции в активи от всички предприятия в национален мащаб, за същият период от време, който достига едва 7.4 %.“, изтъкна още тя. Иванова подчерта, че броят на подадените заявки за патент от подкрепените по ОПИК предприятия е почти 50 % от средногодишния брой на регистрираните патенти в национален мащаб.

    Главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ г-жа Смилена Костова  допълни, че през следващата  година се очаква да бъдат отворени за кандидатстване процедури за „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятията“,  по която бюджетът е 60 млн. евро, както и процедура, насочена към дигитализацията на МСП, с бюджет 30 млн. евро.

    предприемач икономика оперативна програма "Иновации и конкурентоспособос Министерство на икономиката предприятия ОПИК инвестици бюдже Европейски фондове за конкурентноспособност

    Оценка на новината

    0