• Отпадането на забраната за полагане на извънреден труд е от полза за бизнеса

  Отпадането на забраната за полагане на извънреден труд е от полза за бизнеса

  Експертът по "Индустриални отношения" в БСК, Жасмина Саръиванова коментира, че БСК предлага часовете да бъдат увеличени от 150 часа на 300 часа

  Отпадането на забраната за полагане на извънреден труд е от полза за бизнеса

  "В полза на всички ще е да отпадне забраната за полагане на извънреден труд. Работното време и темата за извънредния труд са основни моменти в предложението на Българската стопанска камара към социалното министерство."- това заяви Жасмина Саръиванова, експерт по защита на работодателските интереси в Българската стопанска камара, в предаването "Бизнес старт".

  "Преди една година от БСК представихме на министъра на труда и социалната политика предложения, свързани с един цялостен анализ на Кодекса на труда, той е на повече от 30 години, създаден е в съвсем различна икономическа обстановка и е ревизиран повече от 100 пъти"- заяви Саръиванова.

  По думите й това няма да доведе до злоупотреба от страна на бизнеса, защото полагането на извънреден труд ще е "на светло", а служителите ще бъдат компенсирани с допълнителен свободен ден или с пари, каза тя.

  "В нашите предложения е записано часовете извънреден труд да бъдат увеличени от 150 часа на 300 часа", коментира тя и даде пример със Словакия, там са допустими до 400 часа.

  Преди няколко години работодателите бяха затруднени с едно наложено изискване за индивидуални графици, всичко трябва да се разглежда заедно, не на парче, посочи тя.

  По думите й това е необходимо за всички сфери, особено там, където има липса на работна сила.

  "Желанието на предприятията, с които сме във връзка, е много голямо".

  предприемач бизнес икономика БСК работодатели работна сила извънреден труд работно време

  Оценка на новината

  0