• Асоциацията на преработвателите изрази несъгласие с мораториума върху вноса на отпадъци

    Асоциацията на преработвателите изрази несъгласие с мораториума върху вноса на отпадъци

    Според преработвателите отпадъците, ако бъдат третирани както трябва, могат да бъдат в основата на една нова кръгова икономика

    Асоциацията на преработвателите изрази несъгласие с мораториума върху вноса на отпадъци

    Много се спекулира по темата, нека направим разлика между боклук и отпадък, думата "боклук" взе връх. Боклукът наистина трябва да бъде изчистен, както от улиците, така и от държавата като цяло. Отпадъците са нещо друго, те са нещо, което човечеството така или иначе генерира, ние трябва да ги третираме и те могат да бъдат ценна суровина за някой друг. Това заяви в студиото на ФАКТИ председателят на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба Севдалин Спасов във връзка с искането на премиера за мораториум върху вноса на отпадъци.

    "Отпадъците, ако бъдат третирани както трябва, могат да бъдат в основата на една нова кръгова икономика и една такава забрана може да повреди устоите на тази икономика и не бива да се стига до нея. Ние съзнаваме тревожността на проблема, той е проблем за цялото общество, ние също дишаме този мръсен въздух и искаме да решим проблема и сме готови изцяло да съдействаме на министерството. Проблемът не е от днес, той е от доста време, ние сме сигнализирали многократно за незаконния внос. Една такава забрана само ще задълбочи проблема, защото тогава на практика ще бъдат забранени законните търговци, а незаконната дейност ще продължи и ще се усили. Налице наистина е незаконен внос и решението е в контрола по места. РИОСВ-тата и кметовете трябва да си свършат работата, а бизнесът да си работи - ние сме достатъчно контролирани и в момента", каза Спасов.

    Той уточни, че  текстилните отпадъци, които пристигат у нас за преработка са над 35 000 тона годишно, което представлява около 10% от общия обем отпадъци, които пристигат законно у нас.

    "Законно можем да преработим толкова, колкото има икономически смисъл. Последните години се направиха големи инвестиции, както циментовите заводи, така и други преработвателни предприятия в България, и могат да приемат сериозни количества.

    В изгарянето на отпадъци няма нищо лошо, стига то да е направено в оторизирани и сертифицирани инсталации. Според статистиката на Евростат ние сме много назад по изгаряне на отпадъци за енергийно оползотворяване, така наречените RDF отпадъци (преработен смесен отпадък, който е готов за енергийно оползотворяване). Тези инсталации са пригодени за горене без да замърсяват околната среда.

    Много по-замърсяващо е да се депонират отпадъци (да се закопават), защото те продължават да живеят така, тлеят с векове и продължават да произвеждат въглероден двуокис и метан. Това продължава да се прави и до 2025 г. страната ни трябва да минимизира този начин на оползотворяване и да премине към повторната употреба, защото това е най-екосъобразният начин на третиране. След това са рециклирането, енергийно оползотворяване и на последно място е депонирането", обясни Севдалин Спасов.

    "Пресилени ми се струват изказванията, че сме се превърнали в сметище. България има една много добра законна индустрия за оползотворяване на отпадъци. По принцип в Източна Европа е така, защото трудът е по-ниско платен, а е по-трудоемък отрасъл, има много сортиране, не говорим само за текстилни отпадъци, а като цяло. Особено сега, след като Китай затвори приемането на отпадъци, много държави направи инсталации. Германия също последните години направи заводи за отпадъци, даже не им достига суровина и Италия е основен износител за германските заводи. Това е според официалната, законна част на нещата. Между 100 и 200 евро на тон (в зависимост от отпадъка) струва третирането на съответния отпадък", каза още председателят на асоциацията.

    Той обясни, че България, заедно с Полша и Унгария е много напред в оползотворяването на текстилни отпадъци.

    "При една забрана буквално за седмици ще затворим врати. Фабриките ни имат суровина за няколко седмици. Това е обемиста суровина, не можем да задържаме за повече време, с става въпрос за няколко хиляди човека. Само във Варна има 4-5 големи фабрики, в които са заети над 2000 човека, които сортират дрехи втора употреба", каза Спасов.

    "Мораториум върху вноса на отпадъци ще бъде в противоречие с европейските директиви. И сега според действащото европейско законодателство, Регламент 1013, който урежда търговията с отпадъци, България би била в нарушение, тя би била в нарушение и на Базелската конвенция, която сме подписали. Източна Европа внася и преработва отпадъците на Западна Европа - за зло или за добро - така е. Бизнесът не бива да страда, защото управляващите не могат да се справят с контрола", заяви той.

    България предприемач бизнес индустрия икономика инвестиции преработватели Евростат кръгова икономика боклук отпадък

    Оценка на новината

    0