• Българският проект Aidbind сред победителите в хакатона “EUvsVirus”

    Българският проект Aidbind сред победителите в хакатона “EUvsVirus”

    Освен Aidbind, които са един от петте основни победители, още три екипа с българско участие бяха отличени от журито - Platex, Trust in Science и Qpon.

    Българският проект Aidbind сред победителите в хакатона “EUvsVirus” Aidbind

    Четири проекта с българско участие бяха отличени от журито на паневропейския хакатон за търсене на иновативни решения за справяне с последиците от COVID-19 “EUvsVirus” (Европа срещу вируса). Aidbind, които разработват информационна система за по-добро здравеопазване, са големият победител в категорията “Социално и политическо сътрудничество”. Qpon, Platex и Trust in Science пък са сред основните подгласници в част от останалите категории.

    В “EUvsVirus”, организиран от Европейската комисия и Европейския съвет по иновации, се включиха над 22 000 участници от над 40 държави, а българските новатори бяха над 300. Общо бяха получени над 2000 финални проекта в пет основни и една допълнителна категории. На 30 април чрез онлайн церемония бяха обявени и победителите.

    Част от българските отбори, включително Aidbind, започнаха своя път от българския хакатон “Hack the Crisis”, организиран от Power of BG. MOVE.BG е партньор на инициативата, като включихме екипите в специалната ни COVID-19 инициатива за безплатни бизнес консултации за новатори “Crisis Intervention Squad: обединени в промяната”. Тодор Гигилев и Никола Ликов от Power of BG вече са част от клуба ни “The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България”.

    Aidbind разработват иновативна система, която чрез данни решава на пазарен принцип проблема с недостига на медицинско оборудване. Продуктът цели да помогне на всички звена във веригата: на болниците да финансират нуждите си, на доставчиците и производителите да разширят пазара си, както и на фондовете и дарителските кампании да се фокусират върху набирането на средства.

    В отбора от 9 души 6 са българи, а останалите идват от Швейцария, Швеция и Германия. Демо версията на Aidbind е вече готова.

    “Изключително сме горди, че сме победители в категорията “Социално и политическо сътрудничество” и че получихме толкова много вдъхновение по време на хакатона,” заяви по време на обявяването на резултатите Борис Михов. Борис е продуктов мениджър на Aidbind и в момента работи в Малта.

     

     

    България ЕС хакатон вирус Covid-19

    Оценка на новината

    0