• Специално обучени „кучета за откриване на заболявания“ ще надушват коронавируса

    Специално обучени „кучета за откриване на заболявания“ ще надушват коронавируса

    Университетите в Обединеното кралство започват ранни фази на обучение за тези кучета

    Специално обучени „кучета за откриване на заболявания“ ще надушват коронавируса

    Специално обучени „кучета за откриване на Covid“ ще могат да надушат коронавирус при заразени хора, ако опитът на британските изследователи бъде успешен.
    Острото обоняние на кучетата вече се използва за откриване на някои видове рак, както и на други заболявания и учените се надяват животните да използват носовете си и в помощ на овладяване на продължаващата пандемия.

    Някои заболявания имат характерна миризма, която не се открива от хората, но кучетата със силно развитото си обоняние намират очевидна.

    В момента медицинските кучета, работещи с редица заболявания, могат да проверяват до 250 души на час и ще бъдат обучени да откриват миризмата на заболяването при еквивалентно разреждане на една чаена лъжичка захар в басейн с олимпийски размери.

    Професор Джеймс Логан, водещ изследовател за работата и ръководител на отдела за контрол на заболяванията в Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина, заяви, че има „надежда“, че подкрепеният от правителството проект може да даде резултат.

    „Предишната ни работа показа, че маларията има характерна миризма и успешно обучихме кучета точно за откриване на малария. Това, комбинирано със знанието, че респираторните заболявания могат да променят телесната миризма, ни кара да се надяваме, че кучетата също могат да открият Covid-19 “, каза той.

    „Бих искал да благодаря на правителството на Обединеното кралство за финансовата им подкрепа за това пионерско проучване. Радваме се, че имаме възможност да направим това изпитване и да потвърдим дали тези кучета за биологично откриване могат да бъдат използвани за проверка на COVID-19.

    „Ако бъде успешен, този подход може да промени революцията как откриваме вируса с потенциал за скриниране на голям брой хора.“

    Не се смята, че Covid-19 е заплаха за здравето на кучетата, въпреки че те могат да дадат положителен тест за него. Надяваме се, че обучените кучета биха могли да помогнат в допълвание на стандартното тестване и да действат като система за ранно предупреждение за безсимптомни хора.

    Д-р Клеър Гост, съосновател на неправителствените организации за кучешка медицинска детекция, каза, че кучетата имат „потенциала да помогнат чрез бърз скрининг на хората, което може да бъде жизненоважно в бъдеще“.

    „Сигурни сме, че кучетата ни ще успеят да открият миризмата на Covid-19 и след това ще преминем във втора фаза, за да ги тестваме в ситуации на живо, след което се надяваме да работим с други агенции за обучение на повече кучета за разгръщане на тази практика. Невероятно се гордеем, че кучешкият нос отново може да спаси много животи. “

    Одобрението на етично ниво на проекта се финализира от Лондонския колеж, който също работи с университета в Дърам. Очаква се тестването с живи проби на вируса да стартира скоро.

     

    медицина Финансиране Обединено кралство Covid-19 куче

    Оценка на новината

    5.00