• Кой актив защитава най-добре от инфлация?

    Кой актив защитава най-добре от инфлация?

    Инфлационните очаквания нарастват до най-високите си нива за последните 12 години.

    Кой актив защитава най-добре от инфлация?

    Ако пазарните участници са прави по-високите цени са все по-близо, тъй като инфлационните очаквания нарастват до най-високите си нива за последните 12 години.

    Поне това показват данните за 5-годишните равни инфлационни нива в САЩ, които се изчисляват като вземе 5-годишната доходност на облигациите и се извади 5-годината реална доходност на защитените от инфлация ценни книжа.

    Когато повечето инвеститори чуят думата „инфлация“, веднага се сещат за златото, тъй като конвенционалната мъдрост гласи, че няма по-добро хеджиране срещу нарастващите цени от жълтия метал.

    Но това наистина ли е вярно?

    От 1975 година (когато фючърсите за злато започнаха да се търгуват), златото е поскъпнало с 846% спрямо 407% увеличение на индекса на потребителските цени (ИПЦ). Следователно всичко е ясно. Просто купувате злато, за да се защитите от инфлация?

    Но не е задължително. Златото не единственият актив, който има подобно възможности. Оказа се, че облигациите, инвестиционните тръстове за недвижими имоти и акциите са далеч по-добри в хеджирането срещу инфлация от златото. И всички те са го направили с по-ниска волатилност от златото.

    Ако погледнем реалната доходност, то S&P 500 е с повече от 6 пъти по-добра защита от нарастващи цени от при по-ниска годишна волатилност.

    От гледна точка на последователност, златото губи и на този фронт. То изпреварва инфлацията само в 46% от текущите 5-годишни периоди, докато облигациите с инвестиционен клас надвишават инфлацията в 86% от случаите.

    И да не забравяме за 20-годишния период от януари 1981 до декември 2000 години, когато инфлацията в САЩ нарасна със 102%, докато златото спадна с 54%. Това не означава, че няма моменти, когато златото изпреварва инфлацията и то с голяма разлика. Със сигурност има такива, като най-добрият пример е стагфлационната среда от края на 70-те години.

    Но е мит да се каже, че златото е нещо, което е близо до „най-добрия“ хедж срещу инфлация в дългосрочен план. Доказателствата сочат съвсем друго.

     

    Източник: https://fxtrading.bg

     

     

     

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00