• Велики български изобретения, променили света (част 2)

    Велики български изобретения, променили света (част 2)

    23 изобретения на гениални българи, променили света.

    Велики български изобретения, променили света (част 2)

    11. Реактивните двигатели на лунния модул Орел

    Благодарение на д-р Иван Ночев, кацането на Луната е станало възможно.

    12. Райна Касабова

    Райна Касабова не е изобретател, но е променила историята. Тя е първата жена летец  и първата жена участвала в бойни полети.

    13. Космическата храна

    България е третата страна след САЩ и тогавашния СССР, която изпраща храна в космоса. Българската космическа храна е изобретена от екипа на академик Цветан Цветков. Те са развили технологията за хладна консервация и изсушаването на органични вещества във вакуум.

    14. Слънчевите батерии

    Страхотното и функционално изобретение, щадящо околната среда е дело на Димитър Чернев.

    15. Шестият сърдечен тон

    Съвременната медицина нямаше да бъде същата без откритието на шестият сърдечен тон от проф. Иван Митев.

    16. Нивалин

    Още един медицински пробив прави проф. д-р Димитър Пасков, като изобретява лекарство от блатно кокиче през 1956г. Медикаментът помага при лечение на церебрална парализа, разстройства на централната и периферната нервна система.

    17. Автоматичната скоростна кутия

    Румен Антонов е изобретателят на този така полезен уред. В момента автоматичната скоростна кутия се използва от реномирани имена, като Сузуки, Хонда, Рено и Тойота.

    18. Антиоръжието

    За съжаление, изобретението на Юрий Марков, все още няма аналог в света. То представлява млако устройство, което помага при търсенето на взривни вещества и огнестрелни оръжи от разстояние, дори да са скрити зад бетонни ограждения. Устройството тежи по-малко от 500 гр и може да не се зарежда в продължение на 3 години. Търговското име на антиоръжието е SNIFFEX.

    19. Говорещата дигитална книга за слепи

    През 2002г. Лъчезар Цветанов участва в конкурс за създаването на подобен модел. Той е студент е Бриджпорт и проектът му е избран, като най-добрия.

    20. Компютърният превод

    Изобретението е дело на инж. Койчо Митев. Той е направил истинска революция в междуезиковото общуване и благодарение на него, днес можем да комуникираме с чужденци, без присъствието на преводач.

    21. Властлинът на атома

    През 1950 год. на Женевската конференция САЩ обявиха, че разполагат с надежна система за регистрация на ядрените взривове във всяка една отчка на планетата. Точно тогава се постига съгласие и за въвеждането на мораториум на изпитанията на ядрени оръжия в атмосферата. В основата на съществуващата система за контрол на ядрените взривове на САЩ стои тайнственият физически феномен – електромагнитен импулс. Първите публикации за него са чак през 1962 год. Тогава се съобщава и името на автора – проф. д-р Кръстьо Кръстев.

    22. Първата обработка на злато в света

    Край Варна са открити златни предмети на повече от 6 хил. години. Съвременната наука ги принзава за най-старите предмети в света, при които златото е било подложено на обработка от човешка ръка.

    23. Прабългарският календар

    Прабългарите създават една от най-точните системи за измерване на земната година и до днес, този календар се смята за един от най-точните.

    България произведено в България изобретения

    Оценка на новината

    0