• Българското розово масло с минимално потребление у нас

    Българското розово масло с минимално потребление у нас

    Розата е изключителен продукт, който се цени високо в Япония, Франция, САЩ, но не и в България. Всъщност у нас остава само 0,1% от произведеното розово масло, останалата част се изнася за САЩ, Тайван, Япония, Германия, Швейцария, Франция и Китай.

    Българското розово масло с минимално потребление у нас

    2015г. беше изключително слаба откъм производство на българско розово масло. Реколтата през миналата година е била около 60% от обичайната, като това е най-слабата година от около 30-40 години насам. Това коментира Филип Лисичаров, производител и председател на бизнессдружението „Българско розово масло”.

    Той твърди, че делът на сивата продукция при розопроизводството е около 90%, а продуктите на българския пазар с марката на българската роза са 99% чиста химия. Лисичаров коментира още, че в страната ни няма най-елементарни регламенти за контрол на производство и изкупуване.

    Розата е изключителен продукт, който се цени високо в Япония, Франция, САЩ, но не и в България. Всъщност у нас остава само 0,1% от произведеното розово масло, останалата част се изнася за САЩ, Тайван, Япония, Германия, Швейцария, Франция и Китай. Освен розово масло, у нас се произвежда и ликьор от рози, който е в списъка на Запазените наименования на традиционни български продукти, но в България, вкусът му не е познат. 

    износ производство розово масло българско розово масло ликьор от рози

    Оценка на новината

    0