• Празникът на розата и розовото масло на България

    Празникът на розата и розовото масло на България

    Родното розово масло е признато за най-качествено в света и съответно – най-предпочитано. Оказва се че близо 60% от розовото масло по света е именно българско.

    Празникът на розата и розовото масло на България

    От край време страната ни се слави с уникалните си и ненадминати стоки, които произвежда. Освен с киселото мляко, България се гордее и с розовото си масло. Родното розово масло е признато за най-качествено в света и съответно – най-предпочитано. Оказва се че близо 60% от розовото масло по света е именно българско.

    2015г. беше ползотворна за розовото ни масло, което достигна цена от над 6000 евро за килограм, а лавандуловото масло се продаваше за 80 евро на килограм. У нас ежегодно се произвежда 2000-2500 кг розово масло, което формира близо 60% от световното производство.

    Освен, че България е основен производител и износител на розово масло, то се отличава с уникалните си качества и основателно е заслужило репутацията си на превъзходен природен продукт.

    Всеки, който се интересува от от рози и розово масло, може да се включи в честването на Празника на розата, който ще се проведе от 17 май до 12 юни в Казанлък. За първи път Празника на розата се чества през 1903г. и от тогава набира хиляди почитатели, не само от България, но и от чужбина.

    „Днес, вече 113 години, нашият най-ярък национален символ е патрон на празника ни, а тази година за прът път Празникът на розата и този на тракийските царе се съчетават уникално през май и юни. Започваме с традициите в Долината на траките, тъй като благоуханното цвете е символ на България, както и културно-историческото наследство има своето общо място. Това е най-красивата долина – долината на розите и траките” – споделя кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.

    Освен обичайните „Произведено в България”, изложби на автентични български носии и улица на занаятите, в тазгодишното издание на празника ще бъде изнесено представление посветено на тракийската култура. То ще включва светлинно шоу и ще показва бойните изкуства на древните траки. Честването на тракийската култура ще завърши с панаира на тракийските занаяти, където всеки ще има възможност да се запознае отблизо с културата и обичаите на траките.

    розово масло българско розово масло празника на розата лавандулово масло тракийска култура производство на розово масло

    Оценка на новината

    0