• Новосъздадена българска организация ще събира пари за студенти по медицина у нас

    Новосъздадена българска организация ще събира пари за студенти по медицина у нас

    Тя е основана от група предприемачи в областта на здравните технологии и е насочена към подпомагане на обучаващите се в медицинските специалности, които са сред най-трудните в българските университети

    Новосъздадена българска организация ще събира пари за студенти по медицина у нас

    Новосъздадената фондация Прогрес Медик ще събира средства в подкрепа на българските студенти по медицина. Тя е основана от група предприемачи в областта на здравните технологии и е насочена към подпомагане на обучаващите се в медицинските специалности, които са сред най-трудните в българските университети.

    “През последните години все по-често чуваме как младите специалисти в този толкова важен сектор не остават в България и как основната мисъл на завършващите студенти по медицина у нас е бягството в чужбина. Макар и понякога темата да се преекспонира, тя със сигурност показва важни тенденции и нагласи, които тепърва ще оказват влияние върху обществото ни“ - споделя един от основателите на Прогрес Медик Христо Петков. Той е ентусиаст и мечтател, основател на медицинския портал Ofertomed и привърженик на тезата, че здравните услуги и информация трябва да са по-достъпни за гражданите.

    Той е убеден, че има какво да се направи за улесняване живота на студентите по медицина и тяхното мотивиране да останат в България.

    “Студентите по медицина са едни от най-натоварените млади хора в България. Тяхното обучение е изключително тежко, времеемко и отговорно.  Изпитите са всекидневие, а към това се добавят постоянните практики и допълнителни занимания” - добавя още Христо Петков. Той самият работи активно с младежи, следващи медицински специалности във връзка с нуждата от създаване на качествено съдържание на здравна тематика на сайта му. Така той се убеждава, че студентите в тази област са изключително отговорни, дисциплинирани и отдадени.

    “След две години работа със студенти по медицина те самите започнаха да ни мотивират да работим повече, даваха ни идеи за статии или за развитие на сайта, пишеха ни мотивиращи постове. Един от тях ни разказа, че се е записал на курс за изучаване на езика на глухонемите, тъй като те няма как да обяснят на лекарите какво им е и използват преводачи или звънят на познати, с чиято помощ обясняват болките си. Той сам финансираше обучението си, успоредно със следването и практиките, убеден, че има нужда от лекари, които да разбират и глухонемите. Други постъпваха доброволно в Спешна помощ, защото от там се учело най-много, макар и без почивка“ - разказва още Петков.

    Постепенно той събира съмишленици, с които решават да започнат да подпомагат студентите по медицина при заплащането на техните семестриални такси и закупуването на учебни помагала.

    “Така се роди идеята да основем организация, която да ги подпомага финансово чрез събиране на средства, които да даваме под формата на стипендии, обучения, семестриални такси и срещи с известни лекари. Целта ни е по този начин да се опитаме да направим живота на студентите по медицина с една идея по-спокоен, да им покажем, че в България не са забравени и да им благодарим за тяхната отдаденост“ - добавя Росица Караджова, която също е сред основателите на новата фондация.

    Организацията вече е спечелила Google Ad Grant, чрез която онлайн гигантът подкрепя нестопански инициативи с реклама. Участниците в нея инициират срещи с бизнеса, заможни българи в страната и чужбина, както и всички останали, които биха искали да подкрепят българските студенти по медицина.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0