• Майсторите на ножа и месните аламинути тръгват за световното в САЩ

  Майсторите на ножа и месните аламинути тръгват за световното в САЩ

  Започва специален конкурс за селекция на най-добрите родни месари, който ще се проведе на 11-ти и 12-ти октомври в Сливен

  Майсторите на ножа и месните аламинути тръгват за световното в САЩ

  България ще изпрати подбран национален отбор на Световното първенство по транжиране в американския град Сакраменто, Калифорния. Започва специален конкурс за селекция на най-добрите родни месари, който ще се проведе на 11-ти и 12-ти октомври 2019 г. в Сливен, под звучното име „Майстор месар“, съобщават местните организатори на надпреварата. Участниците ще премерят сили в бързото и качествено обезкостяване на говеждо, свинско, агнешко и пилешко месо. За допълнителни точки ще трябва да демонстрират и уменията си в приготвянето на наденица, кюфтенца или кебапчета по тяхна рецепта, както и да предложат идея за атрактивен продукт от месо или кулинарен аламинут.

  Състезанието „Майстор месар“ се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България. То ще се проведе в рамките на традиционното Национално изложение по животновъдство, с партньор Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и с подкрепата на Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“. Целта му е да популяризира качественото и вкусно българско месо и професиите „обезкоствач/транжор“ и „кулинар“.

  По време на събитието в „града на 100-те войводи“ ценителите на традиционните качествени български продукти от месо ще имат възможност да посетят многобройните щандове на малки и средни месопреработвателни предприятия от цялата страна, демонстрации и дегустации. Шеф-готвач и ученици отпрофесионалната гимназия по хотелиарство и туризъм "Акад. Неделчо Неделчев" – Сливен ще приготвят кулинарни заготовки от обезкостеното месо, а утвърдени майстори ще показват как се приготвя качествен суджук и луканка. Специално жури ще избере измежду всички предложения „Най-оригиналния и вкусен кулинарен продукт“.

  Асоциацията на месопреработвателите в България е най-голямата браншова организация у нас, която обединява 60% от месодобивните и месопреработвателните предприятия в страната. Състезанието „Майстор месар“ е част от проект „Дни на българското месо“, с който асоциацията подкрепя инициативата на земеделското министерство „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти!“.

  САЩ Световно първенство по транжиране Сакраменто кулинарен конкурс Майстор месар Национално изложение по животновъдство Асоциация на месопреработвателите в България Дни на българското месо Аз подкрепям българските производители подкрепи ги и ти! месо

  Оценка на новината

  0