• Правителството ще подпомогне служителите в етнографските музеи на открито

  Правителството ще подпомогне служителите в етнографските музеи на открито

  С финансовата помощ ще бъдат запазени духа и културата на България в условията на пандемия.

  Правителството ще подпомогне служителите в етнографските музеи на открито
  Служителите в четирите етнографски музея на открито в страната да бъдат подпомогнати с общо 305 000 лв. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и на финансовия министър Кирил Ананиев по време на работна среща в Министерския съвет.
   
  „Социалните помощи трябва да достигнат и до тези хора – те са ценни за туризма. Сега, когато е криза и няма ученически групи, студенти, чуждестранни туристи, е нужно да запазим етнографските центрове в страната“, подчерта премиерът Борисов.
   
  В четирите етнографски музеи у нас работят над 60 занаятчии - грънчари, резбари, калайджии, иконописци, тъкачи, абаджии, ковачи, шекерджии и др. С финансовата помощ ще бъдат запазени духа и културата на България в условията на пандемия.
   
  В страната съществуващите подобни музеи са четири: архитектурно – етнографския комплекс „Самоводската чаршия“ в гр. Велико Търново, Етнографски музей на открито „Етър“ в гр. Габрово, архитектурно – етнографския музей „Стария Добрич“ в гр. Добрич и етнографски ареален комплекс в  гр. Златоград.
  Няма етикети за тази новина

  Оценка на новината

  0