• Близо 70% от компаниите у нас са увеличили заплатите на служителите си през 2020 година

    Близо 70% от компаниите у нас са увеличили заплатите на служителите си през 2020 година

    Над 50% планират увеличения и през настоящата година.

    Близо 70% от компаниите у нас са увеличили заплатите на служителите си през 2020 година

    Ковид кризата през 2020 г. е повлияла в малка степен на плановете и политиките на компаниите у нас по отношение на заплати и бонуси. Това показват данните от анкета на Tack TMI – водеща компания в областта на консултирането на човешките ресурси (ЧР) и развитието на хора, проведена в края на 2020 година сред 192 компании от различни бизнес сектори. Най-голяма част от извадката са представители на производствения сектор (32,5%), ИТ компании (28.8%), финансови услуги и аутсорсинг на бизнес процеси с по 8.4%.

    Според данните от проучването близо 70% от анкетираните компании са увеличили заплати на 70-80% от своите служители. Около 34% споделят, че са направили увеличения на по-малко хора от предвиденото и/или с по-малък процент от бюджетирания. Реалният ръст във възнагражденията на служителите за 2020г. е между 6.5-8%, стойности, доближаващи се до статистиката от последните няколко години. Разбира се, процентите варират в зависимост от различните сектори. Заплатите в ИТ сектора са били увеличени с 8.5-9,7%, докато в аутсорсинга на бизнес процеси едва с около 4%. Данните показват, обаче, че основните увеличения на заплатите са станали в първите три месеца на 2020г. т.е. преди разгара на ковид пандемията.

    „В последните няколко години наблюдаваме устойчив ръст на възнагражденията в страната. Тези данни са в синхрон както с националната статистика, така и с данните от проучванията на възнаграждения на Tack TMI България. Все повече компании участват в проучвания на заплатите, защото оценяват ползите от него, а колкото повече компании участват, толкова по-представителни са резултатите от едно такова проучване. Що се отнася до нас, в продължение на 20 години, ние се стремим да бъдем коректен партньор на компаниите, които отчитат влиянието на навременната и актуална информация за възнагражденията и стимулите на пазара на труда.“, коментира Славена Папазова, Мениджър „Проучване на възнагражденията“ в Tack TMI България.

    Една от 10 компании в анкетата е прибягнала към намаление на заплатите, като при повечето от тях това се разглежда като временна мярка и в повечето случаи е обвързано с намаление и на работното време. Едновременно с това близо ¼ от компаниите споделят, че им се е наложило освобождаване на хора, като този процент е значително по-нисък в ИТ сектора – 12.7%.

    Малко над половината от компаниите (53%) имат плановете за увеличение на заплатите и през 2021г. с около 5-6.5%, като се надяват актуализацията да засегне значителен процент от техните служители 80-90%.

    Предизвикателната 2020 година не е прекратила работодателската практика за изплащане на бонуси - 70% от компаниите са продължили тази своя политика. Особено силно изразено това е в сектора на изнесените бизнес услуги където 87.5% от компаниите са раздали бонуси. Планиращите да изплащат бонуси през 2021 година, обаче е по-нисък – около 53% от участвалите в анкетата.

    Голяма част от допълнителните придобивки на служителите са били спрени временно. Наблюденията на Tack TMIобаче показват, че това не е в резултат на търсене на начини за спестяване на средства, а основно заради работата от вкъщи. Компаниите са продължили да търсят различни, адекватни придобивки, които да предложат на своите служителите, за да покажат загриженост и да продължат да поддържат високата им мотивираност.

    За 20-а поредна година Tack TMI провежда ценното за българския пазар Проучване на възнагражденията, водена от желанието за предоставяне на релевантни и точни пазарни данни; изследват се ежегодно около 200  компании, събирайки данни за близо 100 000 служители – това е едно от най-големите проучвания като мащаб.

    Следващото проучване на възнагражденията на Tack TMI ще бъде готово през юни месец, като все още компаниите могат да заявят желание  да се включат в него.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0