• Аржентина проявява интерес към закупуване на българското розово масло

    Аржентина проявява интерес към закупуване на българското розово масло

    От страна на Аржентина бе поискано сътрудничество за създаването на сдружения между български земеделски стопани и аржентински производители на селскостопанска техника.

    Аржентина проявява интерес към закупуване на българското розово масло

    Аржентина проявява интерес към закупуване на българското розово масло за козметичната и фармацевтичната си индустрия. Това стана ясно по време на среща между министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и извънредния и пълномощен посланик на Аржентина Н. Пр. Алфредо Атанасоф. 

    „Гордеем се с високото качество на розовото ни масло и търсим външни пазари за реализацията му. Ще се радвам, ако успеем съвместно да подпомогнем розопроизводителите и преработвателите в страната“, категоричен бе земеделският министър проф. д-р Христо Бозуков. По думите му и други страни са започнали производство на розово масло, но използват нашето като подобрител за качеството. 

    От страна на Аржентина бе поискано сътрудничество за създаването на сдружения между български земеделски стопани и аржентински производители на селскостопанска техника.

    „Страната ни развива технология за директна сеитба. 39% от съораженията в България са аржентинско производство“, каза Н. Пр. Алфредо Атанасоф.  Той обясни, че на тазгодишното изложение

    „БАТА АГРО“ в Стара Загора  са били представени шест аржентински щанда. Според него се наблюдава добро присъствие на вносителите на селскостопански машини на нашия пазар.

    „Вярвам, че по този начин България  може да повиши значително нивата на продукцията си“, допълни аржентинският посланик.

    По време на срещата, заместник-министър Георги Събев подчерта интереса на Селскостопанска академия и научните институти в нейната структура за установяване на контакт с Националния институт за селскостопански технологии (INTA) в Аржентина за осъществяване на сътрудничество.

    „Климатичните условия на двете страни са сходни, така че можем обменим  опит“, допълни той. 

    В рамките на разговора бе обсъдена и темата за съвместна работа между български и аржентински специалисти в областта на противоградовата защита. Аржентина има добри практики в използването на самолети и генератори за борба с градушките, а към момента двама аржентински специалиста участват в пилотния проект за самолетен способ и обучават български пилоти.

    България розово масло Аржентина сътрудничество

    Оценка на новината

    0