• Как да защитите спестяванията си, докато инфлацията расте

    Как да защитите спестяванията си, докато инфлацията расте

    Няколко полезни съвета как да защитите спестяванията си.

    Как да защитите спестяванията си, докато инфлацията расте

    Нарастващите потребителски цени правят управлението на разходите за живот все по-трудно, така че никога не е било по-важно да разберете най-добрите начини да защитите спестяванията си.

    Инфлацията е нажежена, като последните данни показват, че цените в САЩ са се повишили до най-високото си ниво през март от 1981 г. Индексът на потребителските цени, който проследява широка гама от стоки и услуги, нарасна с 8,5% миналия месец спрямо предходната година. Това беше малко над прогнозирания ръст на цените от 8,4%. И реалните печалби, въпреки че са се увеличили с 5,6% от март 2021 г., не успяха да издържат в крак с нарастващите цени. 

    Британският консорциум за търговия на дребно в Обединеното кралство установи, че продажбите на дребно са се повишили с 3,1% през март, спрямо увеличение от 6,7% през февруари. Освен това проучване на британската инвестиционна платформа Hargreaves Lansdown, публикувано във вторник, показа, че на фона на нарастващите разходи за живот през последните няколко месеца, 25% от британците са похарчили спестяванията си. 

    Как най-добре да защитите спестяванията си?

    1. Не заключвайте парите твърде дълго
    Лайт Халаф, ръководител на инвестиционния анализ в британската инвестиционна платформа AJ Bell, че тъй като лихвените проценти все още са далеч под нивото на инфлацията, парите ще загубят част от покупателната си способност, ако бъдат задържани в брой.

    Един от начините да смекчите това, ако трябва да държите малко пари в брой, беше да пазарувате, за да намерите спестовна сметка с най-добрия процент. Въпреки това той предупреди да не се използва срочни спестовни парични сметки, които блокират парите за дълги периоди от време, като се има предвид, че лихвите вероятно ще се повишат оттук.

    Халаф каза, че би било по-добре да се обмислят продукти с фиксирани спестовни сметки, които имат само срок от 6-12 месеца, но отново предупреди, че се очаква лихвените проценти да се повишат значително тази година, макар и не толкова високо, колкото инфлацията.

    2. Фондове срещу ''бране'' на акции
    По същия начин Саймън Голдторп, съвместен изпълнителен председател на фирмата за финансово планиране Beaufort Financial, отбеляза, че макар да е „препоръчително да се запази известна сума богатство в брой за спешни случаи в черни дни, особено в светлината на нарастващите разходи за живот, всичко извън които трябва да работят по-усилено, като например бъдат инвестирани".

    Goldthorpe каза, че инвеститорите трябва да се уверят, че портфейлът им е диверсифициран, като парите се държат в инвестиции, които могат да се представят добре в инфлационна среда.

    Той добави, че спестителите трябва да се съсредоточат върху това какви са техните дългосрочни цели, когато инвестират, и призна, че „корекциите на инвестициите, тъй като пейзажът се променя, са част от процеса, но придържането към курса с течение на времето все пак ще доведе до значителни ползи“.

    Майрън Джобсън, старши анализатор по лични финанси в британската инвестиционна платформа Interactive Investor, каза, че инвестирането в фондовия пазар е добър вариант за спестителите, които оставят парите си за пет години или повече.

    Халаф също препоръча инвестиране чрез фондове, дори ако е в такъв, който проследява пазарния индекс, за да се гарантира диверсификация. Ако спестителят желае сам да избере акции, той предлага да вложи три четвърти от парите, които искате да инвестирате, във фондове и след това да инвестирате в някои отделни компании с тези оставащи 25%.

    Той добави, че използването на този метод би означавало, че ще имате това „ядро на диверсификацията, дори ако има няколко компании, които се развалят в рамките на това, което сте избрали, това няма да има изключително пагубен ефект върху цялостното ви богатство.”

    инфлация спестявания инвестиции businessnews.bg

    Оценка на новината

    0