• Четири печеливши начина за инвестиране

    Четири печеливши начина за инвестиране

    Инвеститорите се занимават с инвестиции с една единствена цел и това е увеличение на личния капитал. За да правиш инвестиции в дадена сфера, на първо място е добре да имаш достатъчно информация относно сферата, към която си се насочил.

    Четири печеливши начина за инвестиране

    Инвеститорите се занимават с инвестиции с една единствена цел и това е увеличение на личния капитал. За да правиш инвестиции в дадена сфера, на първо място е добре да имаш достатъчно информация относно сферата, към която си се насочил. Обикновено конкретната цел след първата инветиция е удвояване на инвестицията.

    Пет са начините, по които това може да стане.

    1. Сигурен начин
    Всъщност такъв начин няма. Инвестициите винаги крият рискове, но инвеститорите,занимаващи се отдавна, знаят кога да поемат рискове. Те не са склонни да рискуват много и се насочват към по-ниско рискови активи – облигации и ценни книжа.

    2. Спекулативен начин
    Инвеститорите, които обичат да рискуват се насочват към този начин. В този случай инвеститорите ползват деривати, например фючърси, ливъридж и други. Спекулациите водят до печалби, но и неизменно водят и до загуби, за това инвеститорът трябва внимателно да прецени риска и да го управлява.

    3. Класически начин
    Най-сигурният начин да удвоите парите си е да се стремите към пазарна доходност. Инвестирайки в нискоразходни индексови фондове, като Уорън Бъфет, със сигурност ще удвоите средствата си, но това ще се случва бавно. Ползвайте правилото „72“ – изчислявайте за колко време ще удвоите инвестираните средства. Ако например очаквате доходност от 8%, за да удвоите средствата, ще са нужни 9 години. Ако намалите % на доходност на 6%, например, времето ще се качи на 12 години.

    4. Контраинвестиции
    Това значи да инвестирате срещу тълпата. Това е рисков начин, защото може да не сте улучили момента. Но въпреки това – може и да спечелите и то бързо. Уорън Бъфет дава съвет: „Бъдете алчни, когато другите ги е страх и отстъпвайте, когато другите са алчни“. В кризисни моменти могат да излязат и добри възможности и е нужно просто да следите ситуацията и да преценявате рисковете.

     

    инвестиции удвояване на инвестициите фючърси ценни книжа облигации

    Оценка на новината

    0