• Пет златни правила за личните финанси

    Пет златни правила за личните финанси

    Да управляваме своите лични финанси понякога е трудно.

    Пет златни правила за личните финанси

    Да управляваме своите лични финанси понякога е трудно. Всеки месец идват сметки, непредвидени харчове, пък и искаме да спестим малко пари. Има пет „златни правила”, които ще Ви дадат насоки как да се разполагате с парите си, така че да избегнете финансови затруднения. Ето кои са те:

    1. „Спестявайте 10%
    Това е най-простото правило, което се отнася до личните финанси. Спестявайте всеки месец 10% от парите си и ще разберете, защо това правило е златно. Това всъщност звучи доста лесно, но за много хора е трудно. Проблемът е в това, че повечето от нас се опитват да спестят това, което е останало в края на месеца, а тайната е другаде – „платете първо на себе си”. Ако Ви е трудно – организирайте нещата си така, че всеки месец 10% от заплатата Ви да се превежда по спестовна сметка. Така ще разполагате само с парите, които спокойно можете да изхарчите.

    2. „Инвестирайте според годините
    Правилоте гласи „Делът на акциите е препоръчително да бъде равно на годините Ви извадени от 100”, тоест ако сте на 30 години, делът на акции в инвестиционния Ви портфейл трябва да е 70% (100-30=70). Акциите се приемат за високодоходна инвестиция, но освен това са и високорискови. Това правило е спорно, но е придобило голяма популярност.

    3. „48
    Колко често Ви се случва да правите необмислена покупка и след това да съжалявате? Да и нас ни се случва често. Затова трябва да следвате правилото „Изчакай 48 часа преди да направиш импулсивна покупка”. Два дни не са толкова много, така че ако след изтичането им все още искате да направите тази покупка – нищо не Ви спира. Гарантираме Ви, че ако спазвате това правило ще спестите много пари. Поговорката „Два пъти мери, един път режи” е винаги актуална.

    4. „Домът не винаги е добра инвестиция
    Накратко казано – покупката на жилище, което ще Ви остави без пари в следващите 10 години не е добра инвестиция. Правилото гласи „Вноската по ипотеката не бива да надвишава 30% от дохода Ви”. Най-големия разход на много домакинства се оказва именно вноската по кредита за жилище. Затова ако сте решили да инвестирате в нов дом следвайте и това правило: „ Стойността на имота, който искате да купите, не бива да надвишава 3 пъти брутния годишен доход на семейството”. Повярвайте ни – ще си спестите много главоболия.

    5. „Автомобилното правило”
    Повечето от нас са готови да се разделят с крупна сума, само за да се сдобият с луксозен автомобил. Това, обаче не е разумно от каквато и да е гледна точка. Правилото за покупка на автомобил гласи: „Автомобилът не трябва да струва повече от 4 пъти месечния Ви доход”, тоест ако домакинството Ви разполага с 3000 лв. на месец, автомобилът, който искате да си купите не бива да е по-скъп от 12 000 лв. Ако няма да плащате новата кола кеш, то следвайте правилото „ 20-10-4” или първоначална вноска за автомобила поне 20% от цялата сума, месечната вноска не бива да надвишава 10% и трябва да сте изплатили колата за 4 години. Що се отнася до нова или стара кола, придържайте се към правилото да купите нов автомобил, само ако ще го ползвате поне 10 години.
     

    спестявания златни правила за спестяванията

    Оценка на новината

    5.00