• Социалните мрежи - убиец на личните финанси

    Социалните мрежи - убиец на личните финанси

    Колко често ползвате социалните мрежи? По последни данни българите ползващи социални медии са над 1.5 млн. души или почти всички в активна възраст.

    Социалните мрежи - убиец на личните финанси

    Колко често ползвате социалните мрежи? По последни данни българите ползващи социални медии са над 1.5 млн. души или почти всички в активна възраст. Не малко случаи показват, че прекомерната употреба на социалните медии може да Ви донесе редица проблеми. И не, този път не говорим за семейни проблеми или неприятности в приятелския кръг.

    Оказва се, че социалните мрежи могат да навредят и на личните финанси. Ето как:

    Интернет измами
    Започваме с тях, защото въпреки, че постоянно се тръби и алармира за схеми, от които можем да пострадаме, все още много хора се хващат в мрежата и след това дълго страдат за своята грешка. Независимо дали става въпрос за подкана за финансиране на дейност или проект, идваща от неясен източник, или иде реч за пазаруване онлайн – бъдете внимателни. Потърсете информация за търговеца в интернет, прочетете мнения на клиенти и ако това, което виждате не Ви допада – потърсете алтернатива.

    Социалните мрежи губят най-ценния ресурс
    Сиреч – времето. Ако си изкарвате хляба в социалните мрежи не е проблем постоянно да бъдете онлайн. Но ако ситуацията не е такава, то ползването на социални мрежи през работния ден може да Ви коства работата. Понякога толкова се захласваме да комуникираме с приятелите и семейството си във Facebook, например, че не ни остава време да свършим задълженията си. Така че, ако не искате да рискувате финансите си за месеци напред – изключете социалните мрежи от работния си график.

    Неподходящи постове
    Като говорим за Facebook постовете и работодателите няма как да не споменем, че доста хора са пострадали, защото качват неподходящи снимки в профила си и после губят работата си. В днешно време едва ли има работодател, който не проверява бъдещите и настоящите си служители във фейсбук. Ако все пак решите, че искате да качите снимка от щурия петък вечер, съвета който ще Ви дадем е – не добавяйте шефа си като приятел в социалните мрежи.

    „Супер снимка. И аз трябва да имам такава”
    Колкото и налудничаво да звучи, хората се сравняват със своите Facebook приятели. Виждате снимки на своите приятели от луксозни хотели, ресторанти и почивки и подсъзнателно мозъкът Ви започва да пресмята как да се справи с месечните задължения и все пак да Ви осигури ваканция. Това може и да Ви звучи добре, но истината е, че понякога планът в главата ни не е най-добрият. Мозъкът ни е склонен да нагажда нещата, така че да ни се харесат. Съветът ни е – премислете два дни преди да хукнете на спонтанна почивка в 5-звезден хотел.

    „Май прекалих с покупките”
    Много търговци имат страници в социалните мрежи, които спонсорират, за да се показват като реклами на повече хора. Ако прекарвате твърде много време в социалните мрежи ще попаднете на твърде много търговци, предлагащи „промоция до края на седмицата” и за да не я изпуснете (макар, че в повечето случаи цената няма да се промени и след година), ще напазарувате повече, отколкото можете да си позволите. Съвет – преценете с какви средства разполагате преди да финализирате поръчките си.

     

    социални мрежи facebook Лични финанси лични спестявания пазаруване онлайн

    Оценка на новината

    5.00