• Какво да правиш с парите си, когато си на 20 години?

  Какво да правиш с парите си, когато си на 20 години?

  Животът на 20 години е бурен и динамичен. Именно в периода между 20 и 30 години, човек трябва да помисли за своето бъдеще.

  Какво да правиш с парите си, когато си на 20 години?

  Животът на 20 години е бурен и динамичен. Именно в периода между 20 и 30 години, човек трябва да помисли за своето бъдеще. Повечето от нас стартират кариера, други създават семейство или собствен бизнес. Това е подходящото време да помислим и за финансите си.

  Поставете си цели
  Опишете какво искате да постигнете и как искате да протече живота ви. Не е нужно да прецените всичко, но когато имате поставена ясна цел е много по-лесно да вървите към нея. Поставените цели със сигурност ще претърпят промени, но в общи линии ще сте наясно на къде отивате.
  А, за да постигнете по-лесно поставените цели – започнете да спестявате за тяхното осъществяване.

  Следете бюджета
  Младите хора между 20 и 30 години водят динамичен начин на живот, свързан с повече разходи. Всеки иска да излезе в петък вечер, да си купи нови дрехи или да посети онзи нашумял ресторант в Центъра. Важно е, обаче да прецените бюджета си така, че да не останете без пари в края на месеца. Хубаво е и да успеете да спестите средства от всяка заплата, които да инвестирате в бъдещето си.

  Финансово обезпечение
  Да, странно е да мислите за пенсиониране, когато сте само на 20 години, но за да постигнете финансово обезпечение и безгрижни старини, трябва да започнете да влагате рано. Ако започнете да влагате средства в пенсионен фонд сега, ще можете да се възползвате от сложната лихва. Тоест, за да натрупате сума от 65 000 лв., например имате два варианта – да започнете да отделяте по 200 лв. всеки месец в продължение на 40 години или да отделяте по 1200 лв. в продължение на 20 години (при доходност от 8%). Изборът е Ваш.

  Инвестиции
  Едно от основните правила на търговията на борсата е, че агресивното инвестиране е рисково, но носи най-много доходи. Следващото по-важност правило е, че дългосрочният хоризонт уравновесява резките колебания. Тоест, когато сте на 20 години пред себе си имате достатъчно време да създадете равновесие в инвестициите си.

  Инвестирай първо в себе си 
  Висшето образование не винаги е предпоставка за светло бъдеще, но много често помага. Не спирайте да учите всеки ден от живота си. Не е задължително да учите в университет, но търсете начини да се усъвършенствате, както професионално, така и личностно. Знанията никога не са се оказвали излишни. 

   

  спестявания инвестиция как да спестим пари

  Оценка на новината

  5.00