• Как да се мотивираме, за да изплатим всички си задължения?

    Как да се мотивираме, за да изплатим всички си задължения?

    В днешно време да нямаш кредит е лукс, който мнозина не могат да си позволят.

    Как да се мотивираме, за да изплатим всички си задължения?

    В днешно време да нямаш кредит е лукс, който мнозина не могат да си позволят. Независимо дали става за банкова институция или близки, кредитите са нещо, което може да ни превърне в нервни и сприхави, да повлияе на личния и професионалния живот и да ни отдалечи от най-голямата цел.

    Според едно скорошно проучване, публикувано в Journal of Marketing Research, изплащането на кредитите трябва да започне от най-малкия. Така ще бъдете по-мотивирани да изплатите и най-големия си кредит.

    Авторите на проучването Александър Браун и Джоана Лахей, от Университета Тексас А&М, коментират, че когато изплатим най-малкото си задължение ние получаваме така наречената „малка победа”. Тези „малки победи” носят нужната мотивация и помагат за изплащане на всичките задължения.

    За да се стигне до това заключение е бил проведен експеримент. Участниците са били нагърбени с по-сложна задача, която е била разбита на по-малки такива с възходяща продължителност.
    допълнително проучване е показало, че хората забързват своята работа в края, а в самото начало го давали по-спокойно. Мотивацията растяла, колкото повече се доближавали до финала.

    Браун и Лахей коментират, че понякога е добре да бъдат изплащани първо малките задължения без да се взимат в предвид лихвите. Това, обаче трябва да има граници. Колкото и да сте мотивиран, не трябва да забравяте за растящата лихва при закъсняло плащане, защото това ще Ви изведе в изходна позиция.

    Кредити Лични финанси изплащане на кредит

    Оценка на новината

    0