• Няколко тайни за съставяне на месечен бюджет

    Няколко тайни за съставяне на месечен бюджет

    Повечето от нас честичко си обещават от следващия месец да започнат да спестяват и да спазват заложения бюджет.

    Няколко тайни за съставяне на месечен бюджет

    Повечето от нас честичко си обещават от следващия месец да започнат да спестяват и да спазват заложения бюджет. На думи това ни се струва страшно лесно и дори се питаме защо досега не сме го правили. В крайна сметка, стигайки до „следващия месец“ забравя, или по-скоро се правим, че сме забравили обещанието си. А, в много случаи започваме да преусмисляме бюджета си, но в крайна сметка е много по-лесно да се откажем и да продължим живота си, както до момента.

    Експертите, обаче имат малки тайни, които биха помогнали на всеки от нас да спазва заложения бюджет. Предлагаме Ви да ги погледнете и да ги пробвате, а ако не се получи – е, винаги можем да започнем и от „следващия месец“.

    1. План
    Колко често Ви се случва да се чудите къде отиват парите Ви? Съставяйки си план за месечен бюджет, можете лесно да проследите за какво харчите. В нашия технологичен свят вече има и много приложения, чиято цел е да ни помагат да следваме бюджета си. Някои дори изпращат съобщения, когато сме превишили заложената сума. Приложенията са добра идея, тъй като те не могат да видят онази страхотна риза на витрината, която удря по джоба. Те просто няма да Ви позволят да направите покупката ако тя не влиза в заложения бюджет.

    2. Проследяване
    След като вече имаме бюджет за месеца е време да започнем да го спазваме. Трудно е само първия месец. След това ще започнете да усещате как оказвате по-голям контрол над финансите си и всъщност ще Ви хареса. Важно е, когато съставяте бюджет да го разделите в отделни категории. Така по-лесно ще проследявате за какво и колко харчите. Отново ще споменем, че най-добрият вариант е мобилно приложение, което безпристрастно ще следи личните Ви финанси. Ако забележите, че в някоя категория сте прекалили с харчовете, не е нужно да се отказвате от нея, дори и тя да не е жизненоважна. Просто намерете по-евтина алтернатива. Името на световноизвестна марка на етикета, не винаги означава най-доброто качество.

    3. Планиране
    Вече спазвате месечния си бюджет и сега е време да си направите бъдещи планове. Разбира се, говорим за краткосрочни планове, които всеки от нас си прави, особено по това време на годината – ваканция, екскурзия, професионален курс и така нататък. Всичко това изисква да имате заделени пари настрана, които може би няма да покрият цялата сметка, но пък ще Ви спасят от това да бъдете на червено много преди заплата. След като си определите някаква цел просто променете бюджета си така, че хем да се чувствате комфортно с него, хем да успеете да спестите.

    И ако все пак Ви е трудно да се справяте с поставения бюджет е добре да си намерите друг източник на доходи. През лятото има изключително много възможности за почасова работа, която пък от своя страна, ще пълни буркана със спестявания.

    спестявания Лични финанси месечен бюджет съставяне на месечен бюджет проследяване на харчовете

    Оценка на новината

    0