• Правилото за двете пици на Джеф Безос, което ползва за служебни съвещания

    Правилото за двете пици на Джеф Безос, което ползва за служебни съвещания

    Джеф Безос е един от най-богатите хора в света. Той е изпълнителен директор на компанията Amazon и отдавна е научил тънкостите в управлението на успешна компания.

    Правилото за двете пици на Джеф Безос, което ползва за служебни съвещания

    Джеф Безос е един от най-богатите хора в света. Той е изпълнителен директор на компанията Amazon и отдавна е научил тънкостите в управлението на успешна компания. В една бързо развиваща се компания времето е най-голямата ценност. За съжаление някои от установените практики, които се смятат за продуктивни са чисто и просто загуба на време, което от своя страна води до загуба на пари.

    Служебните съвещания, например, са необходими, но в някои случаи не водят до нищо. Със сигурност има много по-полезни и продуктивни занимания, с които да се занимават и служителите, и ръководстово.

    Безос знае това добре. Затова той е измислил свой метод, който прекратява дългите срещи. Шефът на Amazon нарича метода „Правилото на двете пици“. Оказва се, че колкото повече хора има една работна среща, толкова по-непродуктивна е тя. Това е така, защото всеки иска да вземе думата преди другия и в крайна сметка никой не разбира какви са основните проблеми на служителите и мениджърите, които пречат на работата.

    Следващият път, когато провеждате съвещание, ползвайте правилото на Безос, а то е „никога не провеждай среща, на която две пици няма да нахранят присъстващите“. Умни, нали?
    Неговата теория бива подкрепена от много други предприемачи и психолози. Среща между по-малък брой хора дава много повече.

    Освен това работата с по-малка група ни прави по-спокойни и намалява общото напрежение. Според някои псиголози е добре да планирате срещата предварително и да я споделите предварително какви теми ще бъдат засегнати на съвещанието. Така решенията ще бъдат вземани по-бързо и срещата няма да се проточи твърде дълго.

    Amazon Джеф Безос служебни съвещания

    Оценка на новината

    5.00