• Къде да вложим спестяванията си? Защо депозитите вече не са добра идея

    Къде да вложим спестяванията си? Защо депозитите вече не са добра идея

    Депозитите отдавна не са перфектния вариант, в който да държим спестяванията си.

    Къде да вложим спестяванията си? Защо депозитите вече не са добра идея

    Депозитите отдавна не са перфектния вариант, в който да държим спестяванията си. Ниските лихви са основната причина много инвеститори да избягват депозирането на спестявания. Всъщност депозитите имат и плюсове и минуси. Като цяло голяма част от хората, които държат спестяванията си в депозитни сметки, не търсят доходност, а по-скоро сигурност.

    Голям е процента на хората, които избират депозитите като временен вариант, докато открият по-добра алтернатива. Факт е, че депозитите не са добър дългосрочен вариант за спестяванията. Дори и инфлацията в момента да е на сравнително ниско ниво, това не означава, че тази тенденция ще продължи.

    Ако инфлацията е 3% на година, това означава, че спестяванията Ви ще изгубят покупателната си способност в рамките на 20-24 години. Това означава, че трябва да се застраховате предварително против евентуална по-висока инфлация, ако не искате да загубите всичките си спестявания.

    Огромен е шанса и депозантите да започнат да губят от това да държат средствата си в банка. Такъв е случаят с по-малките депозити, при които след начисляването на всички такси, депозантите са платили повече на банката си, отколкото са получили от нея.

    Ако търсите алтернативи за вложения на спестяванията Ви ще Ви дадем няколко варианта. Все пак при всеки един от тях има известна доза риск.

    Българска фондова борса
    Ръстът на българския фондов пазар е добър и е добър вариант за инвестиция. Депозантите не бива да отхвърлят този вариант с лека ръка, тъй като той предоставя по-добра доходност от депозитите в средносрочен план. Хората, които биха искали да се насочат към инвестиция в акции или имоти би трябвало да иззберат българския фондов пазар.

    Валута
    Този вариант крие много рискове, но и много шансове за доходност. Важно е да умеете да преценявате на какъв риск сте склонни и дали евентуален провал би се отразил твърде негативно на финансите Ви като цяло. Трябва да бъдете много внимателни с валутните спекулации, тъй като пазарът е изключително променлив и само за секунда можете да спечелите много, но и да загубите всичко.

    Бизнес
    Това е вариант, към който много хора се насочват. Подобна идея трябва да бъде премислена добре, тъй като крие много рискове. В случай, че имате добра бизнес идея, това може да е добър вариант за Вашите спестявания. Съществува и варианта да закупите вече разработен бизнес, като така ще си спестите главоболията около тромавата администрация.

    Ценни метали
    До преди няколко месеца златото беше скривалище за инвеститорите, заради нестабилния пазар на петрола и валутата. На фона на спадащите цени на всички други инвестиционни инструменти, златото успя да се издигне и да прескочи няколко граници. В следващите години е много възможно златото да навлезе в нов дългосрочен бичи пазар. Ескпертите очакват волатилност на международните фондови пазари, а ако и Вие сте на това мнение – обърнете се към златото.

    Имоти
    Имотите са най-често избираната алтернатива за българите. Така или иначе моментът е много подходящ за инвестиция в имоти. Макар, че през последните две години цените на имотите се покачиха с около 20% добрите моменти на пазара може би ще продължат. Едно от най-големите преимущества на закупуването на дом е добрата доходност от наем. Инвестицията в имоти е добра алтернатива за хората, които не желаят да поемат огромни рискове.
    Всъщност има още два варианта – можете да се насочите към дружества със специална инвестиционна цел на международните пазари, които носят доход под формата на дивидент или да инвестирате в дружества със специална инвестиционна цел, които действат чрез инвестиции в земеделска земя.

    депозити спестявания инвестиции в какво да инвестирам

    Оценка на новината

    5.00