• 3 смущаващи грешки, които не бива да допускате на интервю за работа

  3 смущаващи грешки, които не бива да допускате на интервю за работа

  Сайтът за икономически и финансови съвети CNBC Make it публикува полезни съвети как по-добре да се подготвим за интервю за работа

  3 смущаващи грешки, които не бива да допускате на интервю за работа

  Винаги можете да разчитате Google да ви предостави списък с „най-често срещаните въпроси по време на за интервю за работа“. Но този въпрос, за който винаги трябва да сте перфектно подготвени, е: "Можете ли да ми разкажете къде сте работили до момента?", акцентират от CNBC Make it.

  Може и да звучи като лесен въпрос, но именно тук много от кандидатите се препъват.

  Този въпрос се оказва труден поради много причини. Обикновено кандидатите не са се подготвили предварително с отговора, защото приемат, че е много просто да изрецитират биографията си. Но мениджърите очакват да чуят много повече от това, което вече знаят.

  Също така, провеждащите интервюто обикновено задават този въпрос в самото начало, така че кандидатите, които не успяват да дадат добър отговор, пропускат възможността да направят и добро първо впечатление.

  Ето три смущаващи грешки, които трябва да се избягват при отговора на този въпрос:

  1. Не давайте слаби примери – по-добре въобще не давайте примери!

  Вашето СВ ще определи насоките на интервюто, но от вас зависи да изнесете ключовите подробности, като дадете силни и убедителни примери.

  Смущаващо е да нямате примери (които също биха могли да накарат интервюиращият да се замисли дали сте били искрени в СВ-то си), но е също толкова лошо да имате слаби примери.

  Да кажем, че една от позициите, които сте заемали, е старши ръководител на проекти. Трябва да акцентирате върху проектите, с които най-много се гордеете. Посредственият отговор би гласял: “Аз осъществих [X проект] от началото до края, като ръководех [членове на екипа X]. Беше много успешен проект. "

  За да впечатлите наистина интервюиращия, разкажете в подробности за това, с което проектът е бил уникален, как се е появила идеята, какви са били резултатите, и как уменията, които сте овладели, могат да добавят стойност към компанията, където кандидатствате за работа.

  2. Не споменавайте думата „ние“ прекалено много пъти

  Добре е да си екипен играч и да признаваш приноса на останалите, когато е необходимо, но прекомерното използване на думата „ние“ те кара да изглеждаш по-малко уверен и способен.

  Мениджърите по управление на човешките ресурси искат да чуят за вашите постижения – не за тези на екипа ви. Казвайки “работихме по този въпрос” или “успешно постигнахме тази цел”, вие предоставяте много малко информация за стойността, която ви можете да предложите на съответната компания.

  Вместо „ние“, опитайте се да кажете: „Когато бях [X роля] в [X компания], моята работа, работата, която аз ивърших в рамките на [X project], допринесе [X успехи] за компанията.“

  Не забравяйте, че това е вашето интервю, и очакванията са да говорите за себе си. На пазара на труда винаги ще има конкуренция, така че не се страхувайте да се похвалите.

  3. Не говорете прекалено много

  Не сте стремете да говорите, просто за да кажете нещо. Не се страхувайте да си дадете време и да помислите какво точно да кажете.

  Полезен трик е да си представите, че отговаряте на въпроса: „Защо да ви наемаме?“

  Имайте предвид, че вашите отговори трябва да бъдат убедителни, стегнати и смислени. Ако знаете, че имате склонност да се обърквате, напишете си това, което искате да кажете (като използвате възможно най-малко думи и изречения) преди интервюто, и след това се упражнявайте да го разказвате на глас.

   

  работа интервю пазар на труда

  Оценка на новината

  0