• Какво да правим, ако справката на НАП сочи, че има незаконно разпространени лични данни?

    Какво да правим, ако справката на НАП сочи, че има незаконно разпространени лични данни?

    От приходната администрация съветват засегнатите от хакерската атака лица да сменят паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП

    Какво да правим, ако справката на НАП сочи, че има незаконно разпространени лични данни?

    Ако направената справка в сайта на НАП сочи, че за дадено лице има неправомерно разкрити лични данни, от приходната агенция заявяват, че не е необходимо да бъдат предприемани извънредни действия.

    Не се налага да сменяте документите си за самоличност

    Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото ви или да поеме задължения от ваше име, заради неправомерно разпространените данни, обръщат се към гражданите от НАП, позовавайки се на експертизата на Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг, и Агенцията по вписванията.

    Данъчните съветват хората да бъдат предпазливи, когато някой контактува с тях по телефон или имейл и да не дават на никого финансова информация.

    За допълнителна сигурност лицето, чиято справка посочва, че има разкрити лични данни, може да смени паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП.

    Какви конкретни данни за мен са разпространени?

    Важно е да се знае, че неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното имуществено състояние на лицето, посочват от приходната агенция.    

    В момента съпоставяме незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да проверим дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни, уточняват още от НАП.

    Когато съпоставката приключи, ще може да се предостави и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени, изтъкват още от НАП.

    НАП справка неправомерно разкрити лични данни парола електронна поща ПИК код

    Оценка на новината

    0